Čavušoglu poručio Macronu: “Nikakvu političku korist neće izvući iz napada na Tursku, izgubiće izbore”

Čavušoglu poručio Macronu: “Nikakvu političku korist neće izvući iz napada na Tursku, izgubiće izbore”

“Macron podržava gusara i inicijatora državnog udara u Libiji”

Turski ministar spoljnih poslova Mevlut Čavušoglu Napao je francuskog predsednika Emmanuela Macrona, rekavši: „…koga podržava Francuska? Ovog inicijatora državnog udara, gusara! Svi naši odnosi su transparentni, u okviru sporazuma. Ali, Francuska nije iskrena. Kada ih pitate, kažu da ne daju Haftaru oružje, niti ga podržavju. Ipak, stvarnost je jasna kao dan, postoje izveštaji. Novac daje Abu Dabi, a oružje Francuska”.

U zajedničkoj konferenciji za štampu sa svojim mađarskim kolegom Peterom Szijjartom, Čavušoglu se osvrnuo i na odnose Rusije u Libiji.

„NATO Rusiju doživljava kao pretnju, ali Francuska, članica NATO-a, pokušava da poveća rusko prisustvo u Libiji. Možda smo na suprotnoj strani s Rusima, ali radimo na gašenju vatre“.

Turski ministar spoljnih poslova napao je Macrona i indirektno se osvrnuo na njegov izborni poraz.

„Francuska, koju je vodio Macron, tačnije koju Macron trenutno ne uspeva da vodi, tamo je (u Libiji) prisutna sa kolonijalnim mentalitetom; na neki način, bombardovala je Libiju, a onda se digla i otišla 2011. godine. Sada je po katastrofalnoj logici ona opet tu, samo da bi sledila svoje interese.

Kriva je Francuska, a posebno Macron i njegova politika. Moraju biti iskreni, transparentni. Sam Macron je shvatio da domaća politika ne donosi nikakvu političku korist od ovog napada na Tursku i nadam se da će naučiti lekciju“. / ibna