Čavušoglu: “Rekli smo Grcima: Morate praviti kompromise”

Čavušoglu: “Rekli smo Grcima: Morate praviti kompromise”

„U Istočnom Mediteranu morate da delite sa ostalima“

Turski ministar spoljnih poslova Mevlut Čavušoglu rekao je u intervjuu za TRT HABER “da je bilo koraka za smanjenje tenzija sa Grčkom kada smo došli na vlast i nastavili smo isti mehanizam započet s Ismailom Cemom. U vreme Tsiprasove administracije stvari su išle dobro. U Grčkoj su levičarske stranke previše nacionalističke. Započeli smo kontakte sa novom Vladom da nastavimo razgovore “.

„Grčka je sa stranom kiparskih Grka, zajedno sa Egiptom i sa Izraelom, pokušala da izoluje Tursku. Naravno, Grčka se iznervirala kada smo spremili korake da se tome suprotstavimo. Grčkoj kažemo „možemo postići dogovor“ sve dok ste spremni na kompromis. Budite spremni za deljenje sa drugima u Istočnom Mediteranu. Ali ako nastavite da uzurpirate prava kiparskih Turaka, mi ćemo nastaviti sa ovim koracima. Bez napetosti, spremni smo da preduzmemo takve korake. Ali, očekujemo iskrenost sa suprotne strane“, rekao je turski ministar spoljnih poslova.

„Mi ćemo odlučiti da li će bušilice ići na Egejsko, Istočno Mediteransko more ili Crno more“.

Mevlut Čavušoglu je zatim rekao da je”treći brod bušilica na putu. Turska naftna kompanija će odlučiti gde će otići. Imamo i seizmografske brodove, poput Oruč Reisa i Barbarose. Ovi brodovi sprovode seizmička ispitivanja prema uputstvima Ministarstva energetike i Turske naftne kompanije. Nakon seizmičkih istraživanja, naši partneri u Ministarstvu energetike odlučuju gde će bušilice ići. Da li će otići u Egejsko, Istočno Mediteransko ili Crno more. Na Istočnom Mediteranu nećemo oklevati da pošaljemo dodatni brod ako se ukaže potreba”, zaključio je turski ministar spoljnih poslova./ibna