Čavušoglu: Turska će nastaviti da sarađuje sa Rusijom na uspostavljanju mira u Siriji

Čavušoglu: Turska će nastaviti da sarađuje sa Rusijom na uspostavljanju mira u Siriji

Turska će nastaviti sarađivati s Rusijom na postizanju mira i političkim procesima u Siriji, izjavio je u sredu ministar vanjskih poslova Mevlut Čavušoglu.

Čavušoglu je ovo izjavio na zajedničkoj konferenciji za štampu sa ruskim kolegom Sergejem Lavrovom nakon bilateralnog sastanka u turskom mediteranskom letovalištu Antaliji.

„Pored bilateralnih odnosa, postoje i regionalna pitanja na kojima radimo sa Rusijom. Razgovarali smo o razvoju događaja u Siriji, Libiji, Avganistanu i Karabahu. Cilj nam je da održimo stabilnost i mir u ovim regionima. Nastavićemo da radimo na nastavku zatišja u Siriji“, primetio je.

Čavušoglu je rekao da su dve zemlje dale značajan doprinos uspostavljanju prekida vatre i u Siriji i u Libiji, dodajući da treba preduzeti dalje korake kako bi Libija ponovo integrisala podeljene institucije u zemlji.

„Političko jedinstvo i teritorijalni integritet zemlje su naš prioritet. Nadam se da će u Libiji ići sve kako je planirano i da će mir i stabilnost biti čvrsto uspostavljeni “, rekao je Čavušoglu.

Takođe je naglasio efikasnost formata Astana za mir i teritorijalni integritet u Siriji. „Proces pisanja novog ustava treba da započne. Takođe, treba očistiti sve terorističke organizacije koje predstavljaju pretnju integritetu Sirije. Prisustvo IPG / PKK i dalje prevladava u zemlji “, rekao je.

Dvojica diplomata razgovarali su o širokom spektru tema, uključujući situaciju na Južnom Kavkazu, Bliskom Istoku, Severnoj Africi, Avganistanu, Ukrajini, Centralnoj Aziji, Istočnom Sredozemlju, Crnom moru, Siriji i Libiji, saopšteno je ranije iz Ministarstva spoljnih poslova Rusije./ ibna