Čavušoglu: Turska i Crna Gora imaju odličnu saradnju

Čavušoglu: Turska i Crna Gora imaju odličnu saradnju

Crna Gora i Turska imaju odlične prijateljske i partnerske odnose, ali i snažnu ekonomsku saradnju sa dobrim perspektivama za njeno dalje jačanje, saopšteno je na sastanku predsednika Vlade Crne Gore, Duška Markovića, i ministra vanjskih poslova Republike Turske Mevluta Čavušoglua, koji boravi u zvaničnoj poseti Crnoj Gori.

„Crna Gora ostvaruje snažan ekonomski rast u poslednje tri godine. Izutetno smo atraktivna investiciona destinacija i nadam se da će turske kompanije biti prisutnije, kao i da će ulaganja usmeriti na sever naše države. Raduje me porast trgovinske razmene i očekujem dalji rast ukupne ekonomske saradnje“, kazao je premijer Marković.

On je ukazao na velika ulaganja u sveukupnu infrastrukturu, a zajednički je konstatovana nova vrednost koju Crna Gora, njen turizam i ekonomija mogu dobiti valorizacijom aerodroma, za koje su interesovanje iskazale turske kompanije.

Ministar Čavušoglu je istakao da Crna Gora i Turska imaju odlične odnose i saradnju u svim oblastima. Ukazao je i na pomoć koju Turska preko svoje Agencije za međunarodni razvoj i saradnju (TIKA) pruža Crnoj Gori.

Turski šef diplomatije je istakao značaj Crne Gore za mir i stabilnost na Balkanu.

Sagovornici su razmenili mišljenja o aktuelnoj situaciji u regionu i ukazali na značaj postojanja jasne evropske i evroatlantske perspektive za Zapadni Balkan. Savezništvo u NATO je ocenjeno kvalitetnim, a konstatovano je i da Crna Gora doprinosi ostvarivanju ciljeva Alijanse.

Ministar Čavušoglu se takođe sastao sa kolegom, ministrom spoljnih poslova Crne Gore Srđanom Darmanovićem, i predsednikom Crne Gore Milom Đukanovićem.

Tokom sastanka sa Đukanovićem, predsednik Crne Gore naglasio je dobre odnose Turske i njegove zemlje, posebno pomenuvši dobre diplomatske veze koje traju 141 godinu. Crna Gora i Turska, kako je naglasio Đukanović, imaju odlične veze u oblasti kulture, zdravstva i obrazovanja. Takođe, Đukanović je naglasio saradnju zdravstvenih ustanova Turske i Crne Gore. Dodao je da je ekonomska saradnja od najvećeg značaja i pozdravio nameru kompanija iz Turske da investiraju u njegovu zemlju.

Čavušoglu je naglasio da je saradnja vidljiva kroz više od 2000 kompanija iz Turske u Crnoj Gori i dodao da ove kompanije potvrđuju Crnu Goru kao zemlju s dobrim ambijentom za ulaganja./ibna