Čavušoglu: Turska i Francuska će dugo negovati prijateljske veze

Čavušoglu: Turska i Francuska će dugo negovati prijateljske veze

„Turska i Francuska su dve prijateljske i savezničke države. I tako će i ostati. Moramo osigurati da nikakav nesporazum ne naruši ovaj odnos prijateljstva kojim smo iskreno vezani“, napisao je Čavušoglu u izdanju francuskog dnevnika L’Opinion.

Rekao je da su odnosi između Ankare i Pariza prošli kroz period napetosti, što je neobično za dve savezničke zemlje.

Podsećajući da je uspostavljen kontakt između turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana i francuskog predsednika Emanuela Makrona, rekao je da im je to pružilo priliku da učvrste veze.

Govoreći o dvodenevnoj poseti Parizu, gde je doputovao u nedelju, Čavušoglu je rekao da ova poseta dražava tu obostranu volju.

Rekao je da Ankara i Pariz sada dele sve veći broj zajedničkih interesa u vezi sa regionalnim pitanjima, zbog čega su se dve zemlje do nedavno suprotstavljale jedna drugoj.

Turska i Francuska dele iste prioritete u vezi sa mnogim značajnim temama u vezi sa Sirijom, rekao je, uključujući isporuku humanitarne pomoći, potrebu za napredovanjem u političkom procesu i očuvanje teritorijalnog integriteta zemlje.

Turski ministar rekao je da su sa Francuskom vođeni “iskreni i plodonosni” razgovori o Siriji, dodajući: “Što se tiče naših nesuglasica u vezi sa saradnjom naših saveznika sa teroristima IPG / PKK u njihovoj borbi protiv DAEŠ-a, one se mogu prevazići samo kada ovo saradnja definitivno prestane“.

Naglašavajući da niko ne može poreći da borba protiv DAEŠ-a / ISIS-a nije stvarni cilj terorista IPG / PKK, Čavusoglu je rekao da teroristička grupa ima za cilj podelu Sirije i formiranje terorističkog koridora duž granica zemalja članica NATO-a i Evrope.

„Naši saveznici moraju shvatiti da ova teroristička organizacija predstavlja pretnju našoj nacionalnoj bezbednosti i da se ne može zanemariti“, rekao je.

Ministar je rekao da Turska i Francuska dele neke prioritete u Libiji, poput stabilnosti i političkog jedinstva zemlje, podrške Vladi nacionalnog jedinstva koja vrši moć u celoj zemlji i ponovnom ujedinjenju institucija, trajnom prekidu vatre, kao kao i borbu protiv terorizma i ilegalnih migracija.

„Otvoreni smo za dijalog o pitanjima od zajedničkog interesa u Libiji, čija stabilnost utiče na čitav region“, primetio je Čavušoglu.

Što se tiče pitanja u istočnom Mediteranu, Čavušoglu je rekao da se sporovi između Turske i Grčke sada vode mirnim dijalogom u okviru različitih mehanizama između dve zemlje.

Turska nikada nije imala nikakve ekspanzionističke ambicije, rekao je on, dodajući da je ovaj dijalog sa Grčkom još jedna potvrda toga.

„Što se tiče kiparskog pitanja, Turska će podržati napore kiparskih Turaka i kiparskih Grka da se dogovore o ciljevima pregovora“, rekao je on.

Podsećajući na neuspehe prethodnih inicijativa između dve zajednice na ostrvu, Čavušoglu je rekao da Ankara veruje da samo napori zasnovani na principima suverene jednakosti i jednakog međunarodnog statusa imaju šanse za postizanje rešenja.

Turska nije protivnik na Balkanu, ali igra komplementarnu ulogu EU i transatlantske politike za stabilnost i prosperitet regiona, rekao je on.

U vezi sa turskom nabavkom ruskog sistema PVO S-400, Čavušoglu je rekao da rakete ne predstavljaju nikakav bezbednosni rizik za NATO i da je njegova zemlja odlučna da to pitanje razmotri na realnoj osnovi i kroz konstruktivan dijalog.

Na prošlogodišnje tvrdnje o „uznemiravanju“ francuskog pomorskog broda od strane turskih fregata, rekao je: „I dalje u okviru NATO-a, dokazi koje smo pružili potvrđuju da Turska nije preduzela neprijateljsku akciju ni protiv jednog savezničkog broda, suprotno onome što je bilo diskutovano o fregati Courbe“.

Čavušoglu je naglasio da Francuska može da računa na Tursku, svog drugog najvećeg saveznika u NATO-u, u borbi protiv terorizma.

Organizovanjem repatrijacije francuskih terorista uhapšenih na sirijskoj granici i razmenom informacija, Turska je saveznik Francuske koji je najviše doprinio svojoj borbi protiv terorizma, izjavio je turski ministar.

„Oduševljen sam što ova saradnja nikada nije bila ometana i nastavlja se i dalje“, rekao je.

Što se tiče odnosa Turske i EU, Čavušoglu je rekao da se Ankara nada da Francuska može postati pokretačka snaga zbližavanja s Turskom doprinoseći razvoju koji će imati koristi i bloku i bilateralnim odnosima.

Nezavisno od svog budućeg članstva kojem je još uvek u potpunosti posvećena, rekao je on, Turska je evropska i nastaviće da doprinosi razvoju i poštovanju evropskih vrednosti koje deli sa Francuskom.

„Odnosi Turske i EU ne smeju biti taoci maksimalističkih i nacionalističkih ambicija nekolicine prevrtljivih članova. EU će postati globalna sila tek sa članstvom Turske “, ističe Čavušoglu.

Rekao je da će se o tim temama razgovarati na predstojećem forumu za diplomatiju od 18. do 20. juna u turskom odmaralištu Antaliji, gde je takođe pozvao svog francuskog kolegu Žan-Iva Le Driana.

Primećujući da je na percepciju Turske u Francuskoj nedavno uticao određeni broj zabuna i predrasuda, rekao je: „Ponavljamo glasno i jasno da Turska nikada nije imala volje da se meša u [poslove] Francuske.“

Naglasio je da je jedini prioritet njegove zemlje za turski narod koji živi u Francuskoj pružanje svih javnih usluga koje očekuju od Turske, istovremeno promovišući njihovu uspešnu integraciju u Francusku.

Nastavnici i imami turskog jezika, ili muslimanski sveštenici, takođe odgovaraju na zahteve turskih državljana, rekao je on.

„Ovi imami su takođe bili veliko bogatstvo za francuske vlasti, posebno zato što u njihovim džamijama nije primećen nijedan slučaj radikalizacije.“

Čavušoglu je rekao da je Turska ključni saveznik u borbi protiv različitih oblika radikalizacije i da će uvijek biti uz Francusku u borbi protiv radikalizacije i iskorjenjivanju islamofobije, predrasuda i diskriminacije muslimana.

Turski ministar je rekao da sve pomenute tačke potvrđuju približavanje prioriteta Turske i Francuske i korist dve zemlje u delovanju zajedno sa jačanjem međusobnog poverenja. / Ibna

Izvor: Agencija Anadolu / AA