Čavušoglu: Turska osuđuje “pokušaj puča” u Jermeniji

Čavušoglu: Turska osuđuje “pokušaj puča” u Jermeniji

“Mi smo protiv vojnih udara ili pokušaja puča, bez obzira gde se oni dogodili”, rekao je turski ministar spoljnih poslova Mevlut Čavušoglu.

Turska “najoštrije osuđuje” pokušaj vojnog puča u Jermeniji, rekao je turski ministar inostranih poslova tokom posete Mađarskoj.

“Osuđujemo sve vojne udare ili pokušaje puča, bez obzira na to gde se oni odvijaju širom sveta”, rekao je Mevlut Čavušoglu na zajedničkoj konferenciji za novinare sa svojim mađarskim kolegom Peterom Szijjartom.

Građani imaju pravo da kritikuju vlade svojih zemalja ili da zahtevaju njihovu ostavku, rekao je Čavušoglu, dodajući: “Neprihvatljivo je da vojska zahteva ostavku izabrane Vlade.”

Turski ministar spoljnih poslova podsetio je na proces normalizacije i prekid vatre između Jermenije i Azerbejdžana, napominjući da „postoji važna prilika za stabilnost regiona i to mora biti dobro procenjeno“.

Ističući važnost tripartitnih sastanaka sa zemljama u regionu, on je dodao: „Međutim, takođe je vitalno održati stabilnost u regionu za sve zemlje u pitanju, a pokušaji poput vojnih udara imaju destabilizujući efekat.“

Jermenska vojska je u četvrtak zatražila ostavku premijera Nikola Pašinjana.

Onik Gasparian, načelnik Generalštaba jermenske vojske, zajedno sa ostalim starijim oficirima izdao je izjavu u kojoj poziva Pašinjana da podnese ostavku.

Pašinjan je osudio poziv vojske kao pokušaj puča i pozvao svoje pristalice da izađu na ulice da se odupru. / ibna