Čavušoglu: Za sada nemamo nameru da šaljemo vojne snage u Libiju

Čavušoglu: Za sada nemamo nameru da šaljemo vojne snage u Libiju

Raspoređivanje vojnih snaga u Libiju trenutno nije na programu vanjske politike Turske, ali bi to moglo biti razmotreno u slučaju da libijska Vlada priznata od UN-a to zatraži, izjavio je turski ministar spoljnih poslova Mevlut Čavušoglu.

“Trenutno, pošto nije podnesen takav zahtev, nemamo plan za slanje vojnih jedinica [u Libiju], ali predsednik nam je ranije rekao da je to nešto što možemo da razmotrimo ako bude zatraženo”, rekao je Mevlut Čavušoglu u sredu , tokom zajedničke konferencije za štampu sa svojim hrvatskim kolegom Gordanom Grlićem Radmanom u Ankari.

Hrvatska će se kao članica EU pridružiti evropskoj zajednici u sporu oko istočnog Sredozemlja; ali Turska smatra Hrvatsku “objektivnom i iskrenom” zemljom, dodao je turski ministar spoljnih poslova.

Mevlut Čavušoglu je napomenuo da je svog hrvatskog kolegu Grlić Radmana upoznao sa politikom Ankare u toj oblasti, koja se zasniva na pravdi i međunarodnom pravu, dodajući da turska Vlada očekuje da će EU rešiti spor umesto da podrži jednostrane akcije Grčke i grčko-kiparske Vlade.

“Želimo recipročno razvijati odnose s EU, ali to ne može biti jednostrano”, prokomentarisao je Čavušoglu na pitanje o odnosima Ankare prema Evropskoj uniji.

Pristupanje Turske EU, imigracija, sporazum o carinskoj uniji, rat protiv terorizma i pitanje viza smatraju se vrućim pitanjima u odnosima, smatra Čavušoglu, dodajući da “postoje obaveze koje EU nije ispunila u sporazumu o pitanje migracije. Evropska unija mora raditi svoj posao “.

„Pratimo put dijaloga, saradnje i diplomatije“, naglasio je on i podvukao da izazove sa kojima se danas suočava EU ne može sama rešiti, nego je neophodna međunarodnu saradnju.

Grlić Radman je sa svoje strane rekao da je njegova zemlja zadovoljna razvijenim bilateralnim odnosima sa Turskom i dodao da dve zemlje imaju ogroman potencijal da povećaju obim svoje trgovine.

Obim bilateralne trgovine mogao bi iznositi milijardu dolara i preduzetnici bi mogli ulagati na obe strane, napomenuo je šef hrvatske diplomatije.

Hrvatski ministar spoljnih poslova naveo je Tursku kao “strateškog partnera” ​​i važan međunarodni faktor u očima njegove zemlje.

Dalje je rekao da je Turska igrala ključnu i uspešnu ulogu u rešavanju problema terorizma i imigracije, istovremeno se zahvalivši Čavušogluu na naporima Turske da pomogne sirijskim i afganistanskim migrantima.

Ističući da su Hrvatska i Turska važni saveznici u NATO-u, rekao je da su obe strane marljivo radile na očuvanju evropske bezbednosti.

Hrvatski ministar spoljnih poslova tvrdio je da se trenutna politička kriza širom sveta proizišla iz asimetričnih pretnji, govoreći o malim terorističkim grupama, i dodao da se današnji rat, naročito protiv terorizma, drastično promenio.

Na kraju, naglasio je da terorizam nema religiju i nije nacionalno pitanje u današnjem svetu; sve zemlje moraju raditi uporedo na uklanjanju ove pretnje. / ibna