Čavušolgu pozitivno gleda na neformalni sastanak kiparskih lidera

Čavušolgu pozitivno gleda na neformalni sastanak kiparskih lidera

Piše: Michalis Michael

Sastanak kiparskog predsednika Nicosa Anastasiadesa s liderom kiparskih Turaka Mustafom Akincijem biće održan 9. augusta. Detalji sastanka biće će poznati naknadno, a intenzivne pripreme za sastanak su već počele.

Taj datum je objavio portparol Mustafe Akincija, dok je u isto vreme i Turska izrazila pozitivan stav u pogledu ovog neformalnog sastanka. Tako je barem rekao ministar spoljnih poslova Turske, Mevlut Čavušoglu, u intervjuu turskim novinama.

On je naglasio „da smo za istočni Mediteran, a posebno za regione blizu Kipra, rekli da želimo sporazum o podeli nafte, dokle god se poštuju prava ljudi “TRNC” („Turske Repubike Severni Kipar“). Podržavamo korake koji su preduzeti za podelu izvora. EU samo donosi odluke da zadovolji deo kiparskih Grka i Grčku. Kao odgovor na to, poslali smo naš četvrti brod na istočni Mediteran”.

“Mi smo takođe uključeni u neformalne razgovore sa kiparskim Grcima u vezi pregovora. Mi, kao Turska, u poslednjim pregovorima govorili smo o federaciji. I nezvanični sastanak koji imamo pred nama biće posvećen potrazi za rešenjem. Ako se to dogodi, svi ćemo se ponovo sresti da bismo čuli sve ideje “, rekao je on o očekivanom sastanku./ibna