CBBH guverner Softić učestvovao na sastanku 16+1 u Budimpešti

CBBH guverner Softić učestvovao na sastanku 16+1 u Budimpešti

Guverner Centralne banke Bosne i Hercegovine (CBBiH), Senad Softić, učestvovao je na sastanku guvernera centralnih banaka zemalja 16+1 – Kina i CEEC (Srednja i Istočna Evropa), u mađarskom glavnom gradu, Budimpešti.

Sastanak je bio organizovan u tri okrugla stola na kojima se raspravljalo o makroekonomskom razvoju ekonomija zemalja 16+1, ulozi investicija u renminbiju (kineska valuta – Yuan) u procesu upravljanju deviznim rezervama, te saradnji između centralnih banaka zemalja 16+1.

Diskusija je pokazala da su ekonomska kretanja u regiji Centralne i Istočne Evrope trenutno pozitivna, te da mnoge zemlje pokazuju znake ekonomskog opravka koji se iskazuje u smanjenju stopa nezaposlenosti koje su u nekim državama smanjene na nivo od prije globalne finansijske krize. Ipak, naglašeno je da se moraju pažljivo pratiti rizici, poput moguće eskalacije globalnih trgovačkih sukoba.

“Guverner Softić je naglasio da je, upravo zbog takvih rizika, neophodno kontinuirano jačati proces saradnje i razmjene podataka između centralnih banaka, posebno imajući u vidu povezanost ekonomija i bankarskih grupacija koje djeluju u više država, uz dalje aktivnosti na jačanju finansijske stabilnosti, kako bi se prevenirali i ublažili potencijalni finansijski rizici,” kaže se u saopštenju za javnost Centralne banke BiH.

Pored rasprava na temu ekonomskih kretanja i saradnje među centralnim bankama regiona, veliku pažnju je privukao okrugli stol na temu postepenog jačanja učešća kineskog renmibija u deviznim rezervama mnogih zemalja. Prema predviđanjima asset menadžera, očekuje se da bi do 2020. godine udio remnibija u svjetskim deviznim rezervama mogao doseći 10% od ukupne mase koja je na kraju drugog kvartala 2018. godine iznosila 11,5 triliona USD, odnosno 13% ukupnog svjetskog BDP-a.

Pored Bosne i Hercegovine, na sastanku su učestvovali predstavnici Kine i 11 zemalja članica EU: Bugarske, Hrvatske, Češke Republike, Estonije, Mađarske, Latvije, Litve, Poljske, Rumunije, Slovačke i Slovenije. Takođe, učestvovale su i četiri europske zemlje izvan EU: Albanija, Makedonija, Crna Gora i Srbija. Domaćini konferencije su centralne banke Mađarske i Narodne Republike Kine./IBNA