CBBH pod kritikama brani svoju politiku

CBBH pod kritikama brani svoju politiku

Nakon učestalih kritika lidera Republike Srpska upućenih Centralnoj banci BiH (CBBH)da ima ali ne želi da oslobode sredstva rezerve za borbu protiv koronavirusa i održavanje ekonomskih tokova u BiH, Banka je morala da reaguje saopštenjem u kojem kaže da bi takav potez napravio veću štetu od koristi.

Član predsedništva BiH iz RS, Milorad Dodik, ali i drugi funkcioneri, tvrde da Banka ima daleko više sredstava nego što je potrebno za pokrivanje valute ali da, potpuno nelogično, odbija da ih dodeli entitetima u vreme koronavirusa. Banka, međutim, kaže da je fokusirana na svoju ključnu ulogu, a to je očuvanje monetarne stabilnosti, čime doprinesi finansijskoj stabilnosti u turbulentnim okolnostima izazvanim pandemijom.

“Stoga nam je od izuzetne važnosti adekvatno upravljanje deviznim rezervama CBBiH, s akcentom na bezbednosti ulaganja, zbog očuvanja aranžmana valutnog odbora. U tom smislu, domaća valuta (KM) je stabilna i uživa potpuno poverenje, i na taj način CBBiH najbolje doprinosi stabilnosti bankarskog i finansijskog sistema, makroekonomskoj stabilnosti i očuvanju pretpostavki za ekonomski oporavak,” navodi se u saopštenju za javnost.

Banka smatra da bi učestali javni pozivi za korištenje deviznih rezervi radi direktnog finansiranja budžeta i privrede u BiH mogli bi dovesti do mnogo veće i trajnije krize. Poremećaji na malom deviznom tržištu mogu, kaže CBBH, preko noći izrasti u veliku krizu.

“Napuštanje ili narušavanje valutnog odbora imalo bi katastrofalne posledice po finansijsku i ekonomsku stabilnost i perspektive razvoja BiH. Pala bi vrednost domaće valute, došlo bi do dodatnog osiromašenja ljudi, raširio bi se osjećaj nesigurnosti,” navodi Banka.

Institucije BiH u okviru svojih mandata nastoje obezbediti povoljne finansijske aranžmane u okviru kojih bi se mobilizovala domaća i međunarodna bankarska sredstva kojih na tržištu ima u velikim iznosima.

“Višak rezervi na računu kod CBBiH koji je na raspolaganju bankama krajem marta iznosi 2,45 milijardi KM. Radi se o novcu koji pripada bankama i u krajnjem, njihovim deponentima. Svi zajedno dužni smo čuvati vrednost i likvidnost sredstava koje su naši građani i privreda poverili bankarskom sistemu. Raspoloživost i vrednost tih sredstava uslov su našeg opstanka. Najviše što CBBiH u takvim uslovima može učiniti u okviru svog mandata je razmotriti smanjenje stope obavezne rezerve ako se višak rezervi banaka pokaže nedovoljnim za finansiranje javnih programa. Ako se pojavi takva situacija, budite sigurni da ćemo to i učiniti,” naglašava se u saopštenju.

U saopštenju se navodi da CBBH, kako je to više puta naglasila, redovno snabdeva komercijalne banke gotovim novcem, u skladu sa zahtevima. Gotovog novca ima dovoljno u opticaju, u što su se uverili i naši građani. Evidentno je da građani koriste i druge vidove plaćanja, kao i činjenica da su depoziti stabilni.

Takođe, u ovim vanrednim okolnostima, prioriteti Banke su osigurati potpuno neometano funkcionisanje međubankarskih poravnanja u platnom sistemu. “CBBiH svoju aktivu nastavlja ulagati samo u najkvalitetnije vrednosne papire zemalja članica Evropske monetarne unije i depozite kod najkvalitetnijih banaka. Razlog je taj da su ta sredstva garancija sistema valutnog odbora. Zbog toga, svako kada god poželi može svoje konvertibilne marke zameniti za evre i mi mu to garantujemo.

Centralna banka Bosne i Hercegovine će izvršiti svoj mandat i nikada neće odstupiti od principa očuvanja dovoljnih deviznih rezervi koje garantuju monetarnu stabilnost u Bosni i Hercegovini,” kaže Banka u odgovoru na kritike.