Cene nafte rastu nakon napada u Saudijskoj Arabiji

Cene nafte rastu nakon napada u Saudijskoj Arabiji

Cene nafte naglo su porasle nakon napada na dva velike saudijska skladišta nafte, što je prisililo Rijad da zaustavi više od polovine svoje dnevne proizvodnje.

Naftna kompanija Saudi Aramco objavila je da je napad poremetio izvlačenje 5,7 miliona barela sirove nafte, gotovo 50% ukupne proizvodnje ili više od 5% svetske ponude.

Ubrzo nakon početka trgovanja u Aziji, sorta Brent, koja se koristi kao referentna vrednost u mnogim vrstama cena, porasla je za oko 20%, na 72 USD po barelu.

Slična je slika i za glavnu severnoameričku sortu Zapadni Teksas sa povećanjem od 9,44%.

Izvoz nafte iz Saudijske Arabije nastaviće se normalno ove nedelje, jer će verovatno Saudijska Arabija koristiti deo svojih zaliha da ograniči uticaj na cene.

Potpuna obnova proizvodnje, međutim, nije predviđena u bliskoj budućnosti.

Rijad je smanjio izvlačenje za oko 5,7 miliona barela dnevno, što predstavlja 5% svetske ponude.

Washington je rekao da će, ako bude neophodno, dozvolio upotrebu dela američke strateške zalihe kako bi se osiguralo neprekidno snabdevanje tržišta.

U svetskim zalihama ima dovoljno nafte koja može zameniti proizvodnju privremeno izgubljenu od strane Saudijske Arabije zbog napada na njena naftna postrojenja, izjavio je ruski ministar energetike Aleksandar Novak, Rijadov saveznik, o sporazumu o smanjenju proizvodnje.

U 09:40 GMT, indeks za Brent porastao je 10%, na 66,31 USD po barelu, dok je cena američke nafte porasla za 9%, na 59,82 USD po barelu. / Ibna