Centralna izborna komisija Bugarske: Siderov prekršio pravila u TV emisiji

Centralna izborna komisija Bugarske: Siderov prekršio pravila u TV emisiji

Volen Siderov, lider ultranacionalističke stranke Ataka i kandidat za gradonačelnika Sofije, prekršio je izborni zakon svojim ponašanjem tokom referendumskog programa Bugarske nacionalne televizije, saopštila je 2. oktobra Centralna izborna komisija (CIK).

Siderov će biti kažnjen, kao i politička stranka i BNT, navodi CIK u zvaničnoj odluci objavljenoj na svom veb sajtu, reagujući na žalbu Saveta za elektronske medije, statutarnog regulatornog tela koje vodi Sofija Vladimirova.

Ponašanje Siderova dominiralo je naslovima u Bugarskoj 2. oktobra. Učestvujući u debatnoj emisiji “Referendum” BNT-a uveliko je premašio svoje dodeljeno vreme za govor te zlostavljao učesnike iz drugih političkih partija kao i voditelja emisije.

Siderovu je mikrofon isključen dugo nakon što je prekoračio vreme za govor. U studiju su se pojavila dva oficira žandarmerije, stojeći blizu vođe Ataka, iako po bugarskom zakonu ima ustavni imunitet kao član Narodne skupštine.

Utvrđeno je da je Siderov verbalno napao Julijana Angelova iz VMRO-a, Angela Džambazkija, i lidera VMRO-a Krassimira Karakačanova. Siderov je Džambazkiju rekao da je “gej” i “vođa gej parade”, obraćajući se prisutnima na kolokvijalnom bugarskom jeziku, posebno nepristojnom kada je razgovarao sa ženom. Tvrdio je da je Karakačanov “ukrao milijardu leva od bugarskog naroda i dao ih SAD “, što je očigledna referenca na posao nabavke F-16 vlade Bugarske, u kojem je Karakačanov ministar odbrane./ibna

Više o ovom događaju pročitajte u tekstu The Sofia Globe na engleskom jeziku