Cerar: Turska je za EU zemlja od strateškog značaja

Cerar: Turska je za EU zemlja od strateškog značaja

Slovenački ministar spoljnih poslova Miro Cerar započeo je u ponedeljak dvodnevnu radnu posetu glavnom gradu Turske, Ankari, gde će zajedno sa proširenom poslovnom delegacijom učestvovati na Tursko-slovenačkom poslovnom forumu.

Prvog dana posete imao je bilateralni sastanak sa turskim kolegom Mevlutom Čavušogluom, koji je prošao, kako su opisali, u vrlo konstruktivnoj debati.

Razgovor je bio folkusiran na bilateralnu saradnju, imigraciju, situaciju na Bliskom Istoku, Balkanu i odnose EU i Turske.

Što se tiče bilateralne saradnje, razgovarali su o jačanju saradnje između svojih zemalja u oblastima energetike, poljoprivrede, logistike, tehnologije i informacija, turizma, sporta i nauke.

Slovenački ministar napomenuo je da je ključna zabrinutost Vlade njegove zemlje imigracionaruta preko Zapadnog Balkana. Po njegovom mišljenju, uloga Turske u uspešnom upravljanju migracijskim pritiscima na rutama migracija ka Istočnom Mediteranu od presudne je važnosti. Slovenija prepoznaje napore Turske da se izbori sa sirijskim imigrantima i izbeglicama i aktivno je uključena u finansijsku podršku u okviru mehanizama EU. Cerar je takođe pozvao svog kolegu da pojača saradnju u borbi protiv organizovane mreže trgovine ljudima.

“Turska ostaje strateški važna za EU ​​iz više razloga. Slovenija radi na rešavanju sporova između Turske i EU, omogućavajući nastavak dijaloga između EU i Turske o njenom pristupanju Uniji, pod uslovom da Turska poštuje vladavinu zakona, ljudska prava i poštuje standarde EU. Mora se izgraditi most poverenja“, naglasio je Cerar.

O situaciji na Bliskom Istoku, dva ministra su se bavila situacijom u Siriji, Iraku i Iranu. Slovenija i dalje poziva sve strane da podrže trenutni prekid neprijateljstava na severozapadu Sirije.

Pored toga, slovenački ministar naglasio je posvećenost Slovenije da započne pregovore o pridruživanju Severne Makedonije i Albanije Evropskoj uniji. Prošle nedelje, Evropska komisija objavila je predlog za novu metodologiju proširenja. U svetlu skorih prevremenih izbora u Severnoj Makedoniji, 12. aprila, Slovenija pokušava da utvrdi svoj stav do kraja marta./ibna