Češki ČEZ razmatra napuštanje Rumunije, Bugarske, Poljske i Turske

Češki ČEZ razmatra napuštanje Rumunije, Bugarske, Poljske i Turske

Planovi za povlačenje češke ČEZ energetske grupe iz istočne Evrope, a posebno iz Rumunije, Bugarske, Poljske i Turske, otkrio su direktor kompanije Daniel Benes, u obraćanju medijima.

“Razmišljamo o odlasku iz Bugarske u narednih nekoliko godina”, izveštava dnevni list Hospodarske Novini, navodeći njegove izjave.

Konkretno, izgleda da kompanija – u skladu sa svojom novom strategijom – planira da fokusira svoje aktivnosti na domaćem tržištu u Češkoj Republici, tržištu koje je apsolutni prioritet za kompaniju.

“Takođe razmatramo – kako je dodao – da se povučemo iz Rumunije i Turske, ali i iz Poljske, gde imamo dve elektrane koje rade na ugalj, kao deo napora kompanije da ograniči svoj „ugljični otisak“ i smanji emisije ugljenog dioksida.”

Međutim, portparol kompanije odbio je dati izjave o tom razvoju, misleći na sastanak dioničara sljedećeg mjeseca, gde će se detaljno raspravljati o strategiji grupe.

Prema izveštajima, akcionari ČEZ-a nisu zadovoljni strategijom grupe u istočnoj Evropi i tvrde da dugoročni profitabilni rezultati nisu zagarantovani u ekonomijama poput onih u Rumuniji, Albaniji, Bugarskoj i Turskoj.

Podsećamo da je kompanija prisutna u Bugarskoj od 2005. godine, kada je preuzela državnu distributivnu kompaniju Electrica Oltenia.

Danas, ona opslužuje preko 3,5 miliona klijenata lokalno kroz devet kompanija: Distributie Oltenia, ČEZ Romania, ČEZ Vanzare, ČEZ Trade, ČEZ ESCO Rumunija, Tomis Team, MV Invest, Ovidiu Development i TMK Hidroenergi Pover./ibna