Češki predsednik želi da preispita priznanje Kosova – protivljenje u Pragu

Češki predsednik želi da preispita priznanje Kosova – protivljenje u Pragu

Češki predsednik Miloš Zeman kaže da bi voleo da njegova zemlja povuče priznanje Kosova kao suverene države.

Govoreći tokom posete Beogradu 11. septembra, Zeman je rekao da će razgovarati o tom potezu sa češkim parlamentarcima.

“Ja nisam diktator, ali ono što mogu učiniti je da za mesec dana sazovem Ustavni savet i postaviću pitanje da li je moguće povući priznavanje nezavisnosti Kosova”, rekao je češki predsednik tokom konferencije za štampu sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

Izjave 74-godišnjeg predsednika, poznatog po kontroverznim stavovima, izazvale su reakcije u Češkoj.

Predsednik češkog Senata Jaroslav Kubera rekao je da je predsednik Zeman davao takve izjave samo da bi se dodvorio Srbima, ali i da je ova ideja je nerealna.

„Predsednik može reći šta god želi, ali on nije taj koji nešto može učiniti. Bila bi velika rasprava oko ničega.“

Češki ministar spoljnih poslova Tomaš Petriček rekao je da ne vidi razlog za takvu raspravu i da to neće biti u interesu Češke.

U postu na društvenoj mreži Twitter napisao je: „Češka vlada, koja je odgovorna za spoljnu politiku zemlje, nije promenila svoj stav prema Kosovu ili bilo kojoj od zemalja zapadnog Balkana. Mi i dalje u potpunosti podržavamo dijalog između #Srbije i #Kosova i njihovog puta ka EU“.

Kao odgovor na Zemanovu izjavu, Kosovo je reklo da se povlači sa samita 12. septembra u Pragu, gde će se nekoliko država zapadnog Balkana sastati sa premijerima članica EU, Češke, Mađarske, Poljske i Slovačke, izjavio je portparol češke vlade.

Kosovo je nezavisnost proglasilo 2008. Iako više od 110 zemalja priznaje državnost Kosova, Beograd i njegov tradicionalni saveznik Moskva to nisu učinili.

Razgovori između Kosova i Srbije, uz posredovanje Evropske unije, na kojima bi trebalo da se reše razlike u stavovima, zaustavljeni su prošle godine./ibna