Češki turoperatori žele da sačuvaju hrvatsku letnju sezonu

Češki turoperatori žele da sačuvaju hrvatsku letnju sezonu

Češke putničke agencije predložile su uspostavljanje vazdušnih i drumskih koridora za zdrave turiste koji neće morati biti u izolaciji po dolasku u Hrvatsku ili povratku kući, objavio je u četvrtak dnevnik Jutarnji list dodajući da Česi smatraju da je Hrvatska epidemiološki stabilna.

Zagrebačke dnevne novine javljaju da su verni gosti iz Češke Republike spremni da posete Hrvatsku tokom letnjih odmora i da njihove turističke agencije rade na modelu koji će omogućiti bezbedna putovanja turistima i domaćinima.

List podvlači da je udruženje čeških turoperatora nedavno poslalo interesantan predlog vladi u Pragu, sugerišući da češkim državljanima koji dobiju potvrdu od vlasti da su zdravi i negativni za COVID-19 bude dozvoljeno da putuju do odredišta sa niskom stopom koronavirusne infekcije, kao što su Hrvatska i Slovenija.

Asocijacija dodaje da Češka i ove dve zemlje treba da zaključe sporazume o uspostavljanju koridora za vazdušni ili drumski saobraćaj za zdrave turiste koji će nakon dolaska na odredište ili povratka u domovinu biti oslobođeni 14-dnevne samoizolacije.

Česi smatraju Hrvatsku idealnom destinacijom koja ispunjava te zahteve.

Zagovornici ove ideje ističu činjenicu da je broj zaraza u Hrvatskoj četiri puta manji nego u Češkoj.

Jutarnji list napominje da bi u tom scenariju češki gosti ponovo „spasili“ turističku sezonu u Hrvatskoj nakon što su pomogli njenoj turističkoj industriji tokom rata devedesetih.

Hvaleći Čehe kao najodanije turiste, ovaj dnevni list takođe napominje da dobronamerni češki gosti nikada nisu gnjavili protiv hrvatskih domaćina koji su ih kritikovali da su štedljivi i da rezervišu samo skromni smeštaj.

Hrvatski ministar turizma Gari Cappelli rekao je u četvrtak da dolazak čeških turista u Hrvatsku neće zavisiti samo od njihovih želja ili hrvatskog turističkog sektora, već i o odlukama koje će doneti nacionalni vlade i timovi za upravljanje krizom COVID-19.

Ministar je objasnio da oko 200 turističkih agencija koje su iznele ovaj predlog pokušavaju nešto da urade u trenutnim okolnostima