Cetinje: Protest građana protiv protesta Srpske Pravoslavne Crkve

Cetinje: Protest građana protiv protesta Srpske Pravoslavne Crkve

Grupa građana organizovala je danas u crnogorskom gradu Cetinju protestnu šetnju od spomenika Lovćenska Vila do kružnog toka na izlazu iz grada zbog najavljenog sutrašnjeg molitve i litije Srpske pravoslavne crkve protiv Zakona o slobodi veroispovesti. Iz Mitropolije crnogorsko-primorske SPC ranije danas je saopšteno da je najavljeni događaj otkazan iz bezbednosnih razloga.

Govoreći u ime grupe građana, Predrag Vušurović je rekao da je Cetinje “čisti obraz i srce Crne Gore” i da je to njihov miran protest protiv najavljenog skupa.

On je najavio da će sličnih okupljanja biti i ubuduće ukoliko bude potrebe i poručio je da će na sve slične inicijative odgovoriti na ovaj način, mirno i dostojanstveno.

Ranije, premijer Crne Gore Duško Marković, rekao je za RTCG da Zakon o slobodi veroispovesti nije usmeren ni protiv jedne verske zajednice, da je otpor ovo pravnom aktu prerastao u obračun sa državom Crnom Gorom i da je sada nemoguće povući Zakon.

Marković je kazao da je dijalog za njega neupitan, da snažno insistira da do toga dođe te da će se do kraja nedelje zvanično obratiti mitropolitu Amfilohiju za nastavak razgovora. Predsednik Vlade je kazao da će o Zakonu razgovarati sa akterima unutar Crne Gore i o tome ne može odlučivati nijedan predsednik, pa ni predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

“Za nas je legitimna adresa za razgovor Mitropolija crnogorsko-primorska i mitropolit Amfilohije”, rekao je Marković i istakao da nije tačno da dijaloga o ovom pravnom aktu nije bilo te da je on lično više puta razgovarao sa mitropolitom Amfilohijem, a da su to činili i drugi članovi Vlade.

Marković je komentarisao i pozive da Vlada povuče Zakon: “Vlada ne može da povuče zakon. Vlada predlaže, Skupština ga usvaja, a potvrđuje ga Predsednik svojim potpisom. Ovaj zakon je prošao sve te procedure i on je u pravnom životu. Niko ne može da ga povuče”.

On je Marković naglasio da država garantuje da nema razloga za strahove i zablude. Otpor Mitropolije prema Zakonu objasnio je njihovom željom da budu izvan pravnog sistema Crne Gore.

Marković je rekao i da su razočaravajuća dešavanja nakon usvajanja Zakona o slobodi veroispovesti, da se nije radilo o otporu ovom aktu već da je on prerastao u obračun sa Crnom Gorom.

“Taj atak i neviđenu propagandu, nosili su akteri unutar zemlje, ali najdrastičnije i najbrutalnije akteri iz susedne Srbije”, rekao je Marković.

Kampanju u Srbiji su vodili i državni zvaničnici, ali i predstavici opozicije, NVO i medija, ali je na sceni bila i skrivena kampanja koju je sprovodilo sveštenstvo Mitropolije Crnogorsko-primorske.

Predsednik Vlade je ponovio da je Zakon izuzetno liberalan, da nema otimanja crkvene imovine već da će ona ostati za dobro svih vernika. On je ukazao i na postojanje brojnih slučajeva nezakonitog prepisivanja državne imovine na crkvu ili sveštenike i poručio da će svi takvi slučajevi biti ispitani i sankcionisani.

Marković je istakao da su po Zakonu o slobodi veroispovesti sve verske zajednice ravnopravne a govorio je i o zakonima koji regulišu pitanje veroispovesti u Srbiji i Hrvatskoj.

“Srpski zakon stavlja u prvi plan SPC, a hrvatski zakon na jednak način uređuje pitanja funkcionisanja svih verskih zajednica u Hrvatskoj, pa i SPC koja je potpisala Temeljni ugovor sa hrvatskom državom, u kojem se kaže da su imovina i nepokretna dobra SPC koje ona koristi u Hrvatskoj materijalno i kulturno dobro Hrvatske, a ne neke druge države”, pojasnio je Marković.

U Hrvatskoj, kaže premijer, žive građani srpske nacionalnosti koji imaju potpisan ugovor sa državom, gdje su verski objekti kulturno dobro države. Pitajući zašto bi Crna Gora bila izuzetak, Marković je rekao da se ovde želi monopol i da je namera da se relativizuje suština crnogorske države i njena sloboda i nezavisnost./ibna