Četiri policajca povređena u incidentu s migrantima

Četiri policajca povređena u incidentu s migrantima

U dve porodične kuće u gradu Bihaću, u blizini hrvatske granice, policija je pronašla 282 ilegalna migranta. Tokom policijske racije, četiri policajca su povređena jer neki migranti nisu hteli da napuste kuću.

Slučaj je potvrdio portparol Ministarstva unutrašnjih poslova Unsko-sanskog kantona, Ale Šiljdedić.

“Kantonalna inspekcijska agencija vrši pretrese privatnih kuća u potrazi za ilegalnim migrantima a pomaže im lokalna policija”, rekao je Šiljdedić.

On je dodao da su policajci povređeni nakon ulaska u jednu kuću kada su čuli pucnjeve, ali se radi o lakšim povredama.

Prilikom pretresa jedne kuće, policija je pronašla 180 i u drugoj 102 migranata, uglavnom starih lica bez identifikacionih dokumenata.

Policija Kantona je koristila tri autobusa i nekoliko policijskih vozila za transport migranata na lokaciju „Vučijak“, gde vlasti nameravaju izgraditi imigracioni centar.

“Kuća je nezakonito iznajmljena migrantima. Sada će biti zapečaćena i ako vlasnica slomi pečat i ponovo uđe u nju, biće kažnjena i sud će joj odrediti kaznu zatvora u trajanju do šest meseci ”, kazao je Šiljdedić.

Tokom pretresa kuća, pronađen je veliki broj predmeta koji su se navodno koristili u nedavnim tučama i drugim incidentima.

Prošle godine u zemlju je ušlo 25.000 migranata, a nadležne vlasti procenjuju da ih trenutno ima oko 9.000. Situacija u gradovima u blizini granice BiH sa Hrvatskom je vrlo napeta dok se grupe migranata bore na ulicama. U poslednjih nekoliko dana bilo je nekoliko takvih incidenata i policija je uhapsila više od 20 ilegalnih migranata iz različitih zemalja.

Od 9.000 migranata koji borave u zemlji, vlasti kažu da je samo oko 8% izbeglica, dok su ostali ekonomski migranti.

Američki ambasador u Bosni i Hercegovini, Eric Nelson, i zamenik američkog državnog sekretara, Matthew Palmer, posetiće Bihać gde će se sastati sa gradonačelnikom Bihaća, Šuhretom Fazlićem i kantonalnim premijerom Mustafom Ružićem.

Uprkos činjenici da razlog njihovog dolaska nije objavljen, očekuje se da će razgovarati o situaciji sa migrantima u ovom delu zemlje, usled nedavnog velikog priliva osoba sa Bliskog Istoka koje su ilegalno ušle u državu.