Četvrti turski brod Oruč Reis na putu za istočni Mediteran

Četvrti turski brod Oruč Reis na putu za istočni Mediteran

Čavušoglu potvrdio na Tvitteru

Autor: Michalis Michael

Turski ministar spoljnih poslova Mevlut Čavušoglu objavio je na Twitter-u da je četvrti turski brod, Oruč Reis, na putu za istočni Mediteran. Odgovarajući lideru Republikanske narodne stranke (CHP) Kemalu Kılıčdaroglu, koji je doveo u pitanje odsustvo Turske iz istočnog Mediterana, Mevlut Čavušoglu je prokomentarisao da Kemal Kiličdaroglu očigledno misli da su Fatih, Yavuz i Barbaros grčki brodovi.

Turski ministar objavio je na Tvitteru: „Kiličdaroglu očito misli da su Fatih, Yavuz i Barbaros, koji štite naša prava i prava „Turske Republike Severni Kipar“, grčki brodovi. Naš četvrti brod, Oruč Reis, takođe je na putu. Spremni smo da ukratko informišemo predsedavajućeg koji nije dovoljno obavešten o našem nacionalnom pitanju na Kipru“.

Kemal Kiličdaroglu je ranije u govoru u Nevsehiru izjavio da je „potrebna saradnja sa sirijskom vladom, dok se odnosi s Egiptom moraju stabilizovati. U istočnom Mediteranu postoje bogata nalazišta nafte i gasa. Amerika je tamo, Grčka je tamo, uprava kiparskih Grka severnog Kipra je tamo, Egipat je tamo, Katar je tamo, svi su tu, nedostaje samo jedna država, Turska. Zašto je to tako? Kažu da imaju uspešnu spoljnu politiku. Zašto nismo tamo? Jer smo se svađali s Egiptom; a zašto se to dogodilo? Nismo imali problema sa Egiptom; zašto smo se svađali? Želim da moja braća iz AK partije o tome razmisle“. / ibna