Chios i Mytilene se pretvaraju u ratnu zonu “građani protiv policije” – portparol Vlade jasno kaže da je “gradnja zatvorenih centara Vladina ideja” –

Chios i Mytilene se pretvaraju u ratnu zonu “građani protiv policije” – portparol Vlade jasno kaže da je “gradnja zatvorenih centara Vladina ideja” –

Lesvos (Lesbos) i Chios pretvorili su se danas u borbeno polje nakon što su snažne policijske snage došle da obezbede početak izgradnje zatvorenih centara za izbeglice i migrante.

Borbe su počele rano jutros kada su brodovi stigli na ostrva sa isključenim radarima kako ih nije bilo moguće primetiti, a jedinice za uspostavljanje reda (MAT) koristile su suzavac i vodene topove. Prema izveštajima, više od 20 vodova policije je prebačeno iz Atine na ostrva, a bilo je i hapšenja.

Stanovnici, institucije i vlasti na ovim ostrvima otvoreno se ne slažu sa Vladinim planom za rekviziciju zemljišta i izgradnju zatvorenih centara. Zbog toga su gradonačelnici Lesvosa sinoć zatvorili dve luke na ostrvu blokirajući ih uz pomoć teških vozila. Intervencijom policije vozila su uklonjena i snage MAT-a su mogle da se iskrcaju.

Zbog sukoba i upotrebe hemikalija od strane snaga MAT-a povređeno je nekoliko civila, ali i jedan poslanik opozicione SIRIZA-e, koji je hospitalizovan. Opozicioni poslanici najavili su tužbe.

Masovna okupljanja se i danas održavaju u Lesvosu i Chiosu, gde su prodavnice obustavile rad, dok se građani pozivaju na štrajk i zatvaranje službi i škola. „To je obaveza Vlade“, jasno je pojasnio portparol Vlade, govoreći o „malim reakcijama“, ističući da će odluka Vlade biti sprovedena. Čak je koristio pretnju coronavirusom, pominjući “zdravstvenu bombu” u slučaju da novi zatvoreni centri ne budu izgrađeni.

Portparol SIRIZA-e govorio je o “paničnom naporu Vlade” čiji je cilj “zastrašivanje grčkih građana i podsticanje na rasističke i netolerantne poteze”. „Pored nasilja i rasističke retorike, Vlada će se morati suočiti sa samim građanima ostrva. Onima koji su pet godina bili prvi po dobrodošlici izbeglicama i imigrantima i postali su međunarodno poznati po svojoj solidarnosti i humanosti“, rekao je Aleksis Haritsis. / ibna