Christodoulides: Aktivna uloga SAD u regionu je dobra vest

Christodoulides: Aktivna uloga SAD u regionu je dobra vest

Ministar spoljnih poslova Republike Kipar Nikos Christodoulides ocenio je u intervjuu za grčku web stranicu ethnos.gr da aktivna uloga  nove američke administracije u regionu predstavlja pozitivan razvoj događaja.

Nikos Christodoulides osvrnuo se na nedavni telefonski razgovor sa američkim kolegom Antonijem Blinkenom, ističući da ga je uveravao da su Sjedinjene Države posvećene regionu i širokoj primeni mehanizama bezbednosti i saradnje. „Novu američku administraciju više zanima kiparsko pitanje, ona želi da se uključi u napore za rešavanje. U stvari, rečeno mi je da pitanje promene okvira za rešavanje kiparskog pitanja nije ni prihvatljivo za diskusiju, te je naglasio da su jednostrane akcije Turske za osudu, i to predstavlja nešto što je prebačeno na viši nivo. Naša procena je da će kiparsko i grčko-tursko pitanje biti glavni fokus sastanka Biden-Erdogan“, napominje Nikos Christodoulides.

Komentarišući rezultate posete Čavušoglua Atini, kiparski ministar spoljnih poslova rekao je da se ispostavilo da i u kiparskom pitanju i u pitanjima vezanim za političke sporove između Grčke i Turske nije bilo značajnog razvoja događaja.

„Smatramo sastanak Mitsotakis-Erdogan 14. juna važnim razvojem događaja, ali i činjenicom da je grčka vlada jasno stavila do znanja da je kiparsko pitanje od najveće važnosti i da kroz sve to prolazi i normalizacija odnosa Atine i Ankare,“ rekao je on.

Na kraju, odgovarajući na pitanje, Nikos Christodoulides je primetio da je za donošenje odluka u pravcu „pozitivne agende“ u Evropskom savetu neophodno da se sve verbalne diferencijacije Turske transformišu u akcije.

„Ako se iznesu stavovi poput promene osnove naselja i predloga rešenja za dve države, podrazumeva se da nema promene u ponašanju. Turskoj je Evropski savet već uputio poruku u vezi sa potrebom za pozitivnim razvojem događaja oko kiparskog pitanja“, zaključio je Nikos Christodoulides. / Ibna