Christodoulides i Zaharova razgovarali o jačanju bilateralne saradnje

Christodoulides i Zaharova razgovarali o jačanju bilateralne saradnje

Potpredsednica Vlade i ministarka spoljnih poslova Bugarske Ekaterina Zaharieva i ministar spoljnih poslova Republike Kipar Nikos Christodoulides dogovorili su se da se dve zemlje aktiviraju na više uzajamnih investicija, na veću komercijalnu i ekonomsku saradnju i na proširivanje bilateralnih odnosa u oblasti obrazovanja, kulture i sporta.

Dvoje ministara sastali su se u okviru zvanične posete Nikosa Christodoulidesa Bugarskoj. Ove se godine obilježava 60 godina od uspostavljanja bilateralnih diplomatskih odnosa između Bugarske i Kipra.

„Bugarska i Kipar su pravi i dobri prijatelji. Mi delimo mnoge zajedničke vrednosti, interese i mnogo sličnih stavova u Evropskoj uniji i u drugim međunarodnim organizacijama“, rekla je Ekaterina Zaharijeva.

Naglasila je odlične odnose naroda Bugarske i Kipra. „Želela bih da zahvalim stanovnicima Kipra za činjenicu da se naši sunarodnici na ostrvu osećaju dobro integrisani i predstavljaju snažnu vezu između naše dve zemlje“, rekla je Ekaterina Zaharijeva. Oko 30.000 Bugara živi na Kipru, što predstavlja treću najveću etničku grupu u zemlji.

Tokom razgovora, ministarka spoljnih poslova naglasila je mogućnosti za Bugarsku i region, kroz projekte koje je Kipar razvijao u energetskoj oblasti. „Kipar je veoma važna zemlja za Bugarsku koja će diverzifikovati snabdevanje gasom i u Evropi u celini. Projekti na kojima radi bugarska vlada – povezanost s Grčkom, odluka Bugarske da učestvuje u terminalu za ukapljeni gas u Aleksandroupolisu i vašim gasnim poljima, i nedavno potpisani sporazum između Kipra, Grčke i Izraela otvaraju mnoge mogućnosti u pogledu snabdevanja energijom i energetske bezbednosti“, rekla je Ekaterina Zaharijeva.

Dvije strane složile su se da treba uložiti više napora u razvijanje trgovinskih kontakata. U periodu januar-juni 2019. trgovinska razmena Bugarske i Kipra smanjena je za 22,7% u poređenju sa istim periodom 2018. godine i iznosila je 97,9 miliona evra. Zaharijeva je izrazila nadu da je „pad koji sada vidimo u razmeni robe samo privremeni trend“.

Tokom sastanka naglasak je stavljen na važnost povezanosti u turističkom sektoru, a posebno na odlične mogućnosti Bugarske za zimske sportove u planinskim turističkim mestima. Za prvih 11 meseci 2019. godine broj kiparskih turista u Bugarskoj porastao je za gotovo 20% u odnosu na isti period 2018. godine, jer je 25.402 kiparskih državljana posetilo Bugarsku. U istom periodu Kipar je posetilo 11 730 bugarskih turista.

U okviru zajedničke evropske politike, dvoje ministra su ponovili svoju podršku evropskim integracijama zemalja Zapadnog Balkana i bržoj odluci za pokretanje pregovora o pristupanju sa EU za Republiku Severnu Makedoniju i Albaniju.

Nikos Christodoulides je sa svoje strane imao priliku da upozna ministarku sa kiparskim inicijativama u regionu Istočnog Mediterana, koje se zasnivaju na pozitivnom programu a koji je od koristi svim strankama, kao i EU, jer one imaju za cilj da podstiču dijalog i razumevanje.

Nikos Christodoulides upoznao je Ekaterinu Zaharievu sa najnovijim događanjima sa eskaliacijom provokacija u Istočnom Mediteranu, sa posebnim osvrtom na najnovije ilegalno bušenje koje je Ankara izvela u kiparskoj Ekskluzivnoj ekonomskoj zoni.

„Kao što smo se u ponedeljak u Briselu složili na Savetu za spoljne poslove, moramo ubrzati i dovršiti rad na registraciji pojedinaca i subjekata koji su uključeni u ove ilegalne aktivnosti u skladu sa relevantnim zaključcima Saveta. Računam na podršku Bugarske u sprovođenju naših kolektivnih odluka“, izjavio je kiparski ministar spoljnih poslova.

Ekaterina Zaharieva i Nikos Christodoulides dogovorili su se da rade na potpisivanju sporazuma o bilateralnoj saradnji u oblasti kulture, obrazovanja, sporta i međunarodnih odnosa. Saglasili su se da će ministarstva spoljnih poslova dveju zemalja potpisati memorandum o zajedničkim političkim konsultacijama o važnim međunarodnim pitanjima, poput krize na Bliskom Istoku, Libije i pritiska izbeglica u regionu.

„Stvaranje mehanizma za bilateralnu saradnju produbiće naše odnose“, rekao je Christodoulides.

Očekuje se da će bilateralni sporazumi biti potpisani tokom posete bugarske visoke delegaije Nikoziji ove godine, kojom će se obeležiti 60. godišnjica diplomatskih odnosa./ibna