Christodoulides: Turska želi da iznese različite predloge

Christodoulides: Turska želi da iznese različite predloge

Kiparski Ministrar spoljnih poslova sastao se sa grčkim kolegom

Autor: Michalis Michael

Kiparski ministar spoljnih poslova Nicos Christodoulides, koji prati predsednika Republike Kipar u New Yorku, sastao se u zgradi UN sa ministrom spoljnih poslova Grčke, Nicosom Dendiasom.

Obraćajući se novinarima nakon sastanka, Christodoulides je rekao da je sastanak bio konstruktivan, te dodao da “razumete kako je ovaj period kritičan; posebno tokom sedmice koja dolazi i u kojoj će biti održani sastanci o budućnosti kiparskog pitanja. Jasna poruka treba biti poslana na sve strane i kroz sve sastanke sa Turskom u budućnosti, kao i sa trećim zemljama te Generalnim sekretarom UN. Ta poruka glasi da je neophodno nastaviti pregovore od tačke na kojoj su stali u Crans Montani, sa jednim i jasnim ciljem: rešenje mora biti u skladu sa definicijama iskazanim u rezolucijama UN, a radi se o dvo-zonskoj federaciji dve zajednice. Ovo je naša jasna poruka svima i mogu vas uveriti da ćemo sa naše strane uraditi sve kako bi se rešenje pronašlo u ovom okviru. Želim da istaknem zadovoljstvo zbog podrške grčke vlade koji nam pruža svojim kontaktima sa Turskom i u Savetu bezbednosti UN. Ono za šta smo najviše zainteresovani je, dakako, da se dođe do rezultata; nadamo se i želimo da verujemo da će rešenje biti postignuto jer je to moguće. Ako svi stvarno želimo da Kipar napreduje, rešenje će doći.”

Upitan da prokomentariše današnji kratki susret sa turskim ministrom spoljnih poslova Mevlutom Čavušogluom u zgradi UN, Christodoulides je rekao da je Čavušogluu rekao da “se sve može kretati samo u jednom pravcu, onom koji su opisale UN u svojim rezolucijama kao dvo-zonsku federaciju dve zajednice. Osim toga, ako Turska ima drugačije poglede na ovo pitanje, treba ga izneti Savetu bezbednosti. Sa naše tačke gledišta, nema drugog izbora.”

Upitan kakav je njegov zaključak iz razgovora sa Čavušogluom, Christodoulides je rekao da je “očito da Turska želi da za pregovarački sto donese nekoliko različitih rešenja. Sada to Turska ne može učiniti bez saglasnosti ostalih strana. Takođe je važno da ponovimo, i nikada se nećemo umoriti od ponavljanja, da nema potrebe ni za debatom ni za drugačijim rešenjima od onih koje već imamo. To je prva stvar koju će predsednik Kipra jasno izneti na Savetu bezbednosti; drugo je nastavak pregovora od tačke na kojoj su prekinuti u Crans Montani, a okvir za pregovore se mora prilagoditi; treće, pre sastanka sa grčkim ministrom spoljnih poslova održan je sastanak sa stalnom članicom Saveta bezbednosti, koja će naglasiti podršku svih članova Saveta, posebno stalnih članova, onome što je dogovoreno i što je kao rešenje evidentno”.

Dendias: Turskoj ćemo naglasiti potrebu da sarađuje

Sa svoje strane, Dendias je rekao da se “ponovo sastao sa dragim kolegom i prijateljem Nicosom Christodoulidesom a glavna tema razgovora je bila saradnja u velikom broju pitanja u vezi sa spoljnom politikom naše dve zemlje, kako u istočnom Mediteranu tako i u Egeju. Ponovo ćemo se sresti u petak, kada ćemo videti i našeg egipatskog kolegu. Razgovarali smo o mogućnostima za ponovno otvaranje pregovora u svetlu stalnih napora izaslanice Generalnog sekretara UN, gospođe Lute, kao i o potrebi da se nastavi tamo gde su stali u Crans Montani. Iako Kipar ima stabilan i konstruktivan pristup, Turska ne prati na isti način; to ne pomaže ponovnom otvaranju pregovora. S obzirom da su sastanci već zakazani i da će biti održani, treba reći da ćemo premijer Grčke i ja na sastancima sa turskim predsednikom Erdoganom i ministrom Čavušogluom, jasno staviti do znanja turskoj delegaciji da je njhova saradnja potrebna u cilju ponovnog otvaranja pregovora. Nema drugog načina, Turska mora da se složi sa činjenicom da je to nešto što zahteva Evropski okvir kada se govori o rešavanju problema”./ibna