Christodoulides: U Berlinu su mogući konkretni rezultati

Christodoulides: U Berlinu su mogući konkretni rezultati

Kiparski ministar spoljnih poslova smatra da je izvedivo da trilateralni sastanak 25. novembra u Berlinu donese konkretne rezultate.

U obraćanju parlamentarnom odboru za finansije, predstavljajući predloženi budžet Ministarstva spoljnih poslova, Nikos Christodoulides napomenuo je da je „cilj postizanje konsenzusa ili sporazuma u ​​vezi sa zadatkom“, dodajući da se očekuje da će Jane Hole Lute posetiti Kipar tokom priprema za tripartitni sastanak.

Moguće je da će ono što se dogodi pre, u Berlinu dati konkretne rezultate koji će trasirati put za naredne korake u vezi sa kiparskim problemom, rekao je kiparski ministar spoljnih poslova.

Kada je reč o sporazumu o načinu i obimu pregovora, on je rekao da misli da je, na osnovu rezultata neformalnog sastanka 9. avgusta između predsednika Nikosa Anastasijadesa i lidera kiparskih Turaka Mustafe Akincija, sporazum moguć.

Kada je reč o zahtevu Republike Kipar da postane šengenska članica, Nikos Christodoulides napomenuo je da evaluacija počinje odmah, pošto postoji pet faza povezanih sa procenom situacije na Kipru i Zelenom linijom. Kako sada stvari stoje, nije moguće da Kipar postane šengenski član, međutim, odlučeno je da se završi prvi deo evaluacije, koji će omogućiti pristup bazi podataka EU sa informacijama o nepoželjnim podnosiocima zahteva za vizu.

Christodoulides se takođe osvrnuo na dizajn stvaranja regionalne organizacije, „mediteranskog OEBS-a“, bez inkluzija i izuzetaka. EU, UN i druge organizacije tom pitanju pozitivno pristupaju, rekao je, pojašnjavajući da nema vojne dimenzije, ali sa susednim državama se „slažemo da ćemo ići naprijed“.

Što se tiče Brexita, rekao je, “spremni smo da se nosimo sa svakom mogućnošću”.

Konačno, Nikos Christodoulides je obavestio Komisiju da će Kipar pre kraja godine otvoriti službenu ambasadu u Damasku./ibna