Cipras i Gennimata pozdravili rezultat izbora u Španiji

Cipras i Gennimata pozdravili rezultat izbora u Španiji

Grčki premijer Alexis Tsipras čestitao je španskoj Socijalističkoj partiji, PSOE, na pobedi na nacionalnim izborima.

U objavi na Twitteru u ponedeljak, grčki premijer je „porukom nade“ nazvao, kako je rekao, “nadmoć progresivnih snaga u Španiji i kolaps krajnje desne Narodne stranke”.

Uoči majskih evropskih izbora, na kojima će grčka vladajuća partija SIRIZA nastojati da pobedi kao dio progresivnog saveza s drugim političkim snagama levog centra, Alexis Tsipras je iskoristio priliku da istakne da konzervativne političke snage ne bi trebale žuriti da misle da će desno orijentisane stranke dominirati u Evropi.

Iako PSOE pod vođstvom Pedra Sančeza nije dobio dovoljno glasova da osvoji pravu većinu – pa moguća saradnja sa strankom Podemosa i drugim manjim entitetima može biti razmatrana – Alexis Tsipras je rekao da su izborni rezultati u Španiji otvorili put za “nastavak progresivne vlade” i formiranje “barikade protiv krajnje desnice”.

U međuvremenu, vođa grčke stranke Pokret za promene (KINAL), Fofi Gennimata, istakla je da je Podemos, koji je uživao podršku SIRIZE, pretrpio teški poraz na izborima.

Gennimata – čija je partija levog centra KINAL u istoj evropskoj grupi socijalista kao PSOE – čestitala je Sanchezu, komentarišući da se “socijalističke stranke dokazuju kao rešenje krize prema kojoj vode konzervativne politike i stranke”.

U napadu na partiju SIRIZA, Gennimata je rekla da su španski izbori pokazali da su socijalisti glavni protivnik krajnje desnice i populista, poput onih koje je podržao Alekis Tsipras. Gennimata je često kritikovala Tsiprasove napore da privuče bivše funkcionere PASOK-a u SIRIZU i približi se evropskim socijalistima, u onome što ona vidi kao pokušaj da se ubije KINAL./ibna