Cipras i Zaev dobili Hesse nagradu za mir

Cipras i Zaev dobili Hesse nagradu za mir

Hesse Nagrada za mir za 2020. godinu dodeljena je premijeru Severne Makedonije Zoranu Zaevu i bivšem premijeru Grčke Aleksisu Ciprasu, saopšteno je 14. decembra na konferenciji za novinare.

Zoran Zaev (Socijaldemokratski savez, SDSM), premijer Severne Makedonije od maja 2017. do januara 2020. godine, i Aleksis Cipras (SIRIZA), premijer Grčke od januara 2015. do jula 2019. godine, dobili su nagradu za rešavanje spora oko imena između dve države. Od tada ime države je “Republika Severna Makedonija”.

“Sa Hesse nagradom za mir odajemo počast dvojici ljudi koji su se borili za mir i međunarodno razumevanje i koji su uspeli da reše sukob koji ima korene duboko u istoriji”, rekao je predsednik parlamenta Boris Rajn.

“Kao grčki šef vlade u to vreme i kao premijer ‘Makedonije’, njih dvojica su postigli sporazum o rešenju višedecenijskog sukoba između njihovih zemalja Grčke i Makedonije oko imena ‘Makedonija’. Postigli ste zaista diplomatski uspeh koji niko do sada nije postigao. Bez njih, spor oko imena koji se nastavio posle nezavisnosti Makedonije 1991. Skoro tridesetogodišnji spor oko imena između Bivše Jugoslovenske Republike Makedonije i Grčke rešen je mirnim putem, sporazumom 12. februara 2019. godine. Postignut je kompromis, ubuduće će ime države formirane 1991. godine biti “Republika Severna Makedonija”. Prvi put je počeo period dobrosusedskih odnosa i otvoren je put za Severnu Makedoniju kao saveznika u NATO-u i kao partnera u Evropskoj uniji. I taj uspeh ima uticaj daleko izvan regiona. Mirovni sporazum šalje poruku svetu. To nije samo pravo najjačih. Čak i u današnjem svetu još uvek postoji put poštovanja i kompromisa, put mira i stabilnosti. I sa tim, pobednici nisu uradili ništa manje od nastavka evropskog puta na izuzetan način, a da nisu ni napuštajući nacionalne identitete”.

“Zoran Zaev i Aleksis Cipras odstupaju od obrasca insistiranja na maksimalnim pozicijama i odbacivanja sporazuma kao poraza ili izdaje. Čineći to, ugrozili su svoje političke karijere i morali su da pregovaraju sa mnogim kompromisima i ustupcima svojim parlamentima. Sporazum je povezan sa nadom u dobru saradnju i partnerstvo između Severne Makedonije i Grčke. Rešavanje sporova je primer pomirenja između regiona i Evrope u celini”, rekla je profesorka Nikol Deitelhof./ibna