Cipras iz ELDIK-a: Ko god krši prava Kipra suočiće se s posledicama

Cipras iz ELDIK-a: Ko god krši prava Kipra suočiće se s posledicama

“Odgovor” grčkog premijera Erdoganu

Piše: Michalis Michael

Sa Kipra, gde je prisustvovao sahrani bivšeg predsednika Republike Kipar, grčki premijer je posetio kamp ELDIK (u kojem su smeštene grčke snage u Cirpusu) poslao je jasnu poruku i „odgovorio“ na sve što je Recep Tayyip Erdogan rekao ranije. Erdogan je, insistirajući na provokativnim tonovima, naglasio je će se bušenje u kiparskoj EEZ nastaviti bez obzira na mišljenje grčkog premijera.

“Ko god prekrši prava Republike Kipar suočiće se s posledicama”, izjavio je premijer Alexis Tsipras, dodajući da je neotuđivo pravo Kipra da iskoristi svoje resurse.

“Samo u kontekstu međunarodnog prava možemo da nastavimo i svako ko krši prava Grčke i Kipra imaće posledice, a u svakom slučaju cena će biti visoka, jer smo odlučni da branimo naša suverena prava. Tu sam i sa vama, u vašem kampu – u našem kampu – da vam prenesem pozdrav svakog grčkog muškarca i žene, pozdrav domovine”, naglasio je, između ostalog, Alexis Tsipras, obraćajući se članovima ELDIK-a na Kipru.

“Želim da vas uverim da uprkos godinama koje su prošle ništa nije zaboravljeno, niko nije zaboravljen, od herojskih borbi, i mrtvih članova ELDIK-a tokom turske invazije. Domovina se seća i odaje počast svojoj deci koja su pala s imenom Grčke i Kipra na usnama. Znate, i morate znati da predstavljate solidarnost, podršku Grčke Republici Kipru i ulogu Grčke kao najvažnijeg stuba mira i stabilnosti u region “, rekao je grčki premijer.

Sastanak sa Anastasiadesom

Grčki premijer, tokom svoje kratke posete Kipru, sastaće se s kiparskim predsednikom Nicosom Anastasiadesom i, prema informacijama, razgovarati o turskim provokacijama i zajedničkom odgovoru na njih.

Predsednik Kipra već je imao sastanak sa Koumoutsakosom, koji je predstavljao Novu demokratiju na sahrani bivšeg predsednika Republike Kipra, Demetrisa Christofiasa. Ako Turska insistira na konstantnoj kontraproduktivnoj i ilegalnoj napetosti, EU mora preći sa reči na dela, i odlučiti o merama i sankcijama protiv te zemlje, koja će se suočiti sa ujedinjenim helenizmom koji će biti protiv nje, naglasio je poslanik Nove demokratije. On je takođe rekao da ga je predsednik Republike potpuno informisao o najnovijim događajima. „Sa naše strane, ponovo smo potvrdili našu nepokolebljivu podršku Republici Kipar, kao i jedinstvo naših pozicija za potrebu jasnih i upozoravajućih poruka prema Ankari na nacionalnom nivou, kiparskom i grčkom, ali i na evropskom nivou,“ rekao je Koumoutsakos.

„Ankara ovom politikom ne samo da podriva i krši suverena prava Republike Kipar, ne samo da poriče međunarodno pravo, već se i protivi vitalnim interesima Evrope, odnosno interesima koji su direktno povezani sa potrebom Evrope da osiguraju alternativnim izvorima energije i rutama, drugim rečima, to je protiv evropske strategije za energetsku bezbednost“, istakao je on. /ibna