Tsipras Kurtiju: Mir na Balkanu se može graditi isključivo na zajednički prihvatljivim rešenjima u skladu sa međunarodnim zakonima

Tsipras Kurtiju: Mir na Balkanu se može graditi isključivo na zajednički prihvatljivim rešenjima u skladu sa međunarodnim zakonima

Bivši premijer Grčke i predsednik SYRIZA – Naprednog saveza, Alexis Tsipras, imao je posebno interesantan sastanak sa kosovskim premijerom Albinom Kurtijem, na marginama konferencije koju je u Atini organizovao The Economist.

Na sastanku u petak, Tsipras i Kurti su razgovarali o važnosti bilateralne saradnje između Grčke i Kosova, dijalogu Beograd-Priština uz posredovanje EU, te o evropskoj perspektivi Zapadnog Balkana.

Tsipras je tokom razgovara sa premijerom Kosova naglasio da se mir na Balkanu može graditi samo na zajednički prihvatljivim rešenjima baziranim na međunarodnim zakonima.

Sastanak je održan u vreme kada se iz mnogih izvora može čuti da će Atina priznati Kosovo. Grčka, uz Kipar, Rumuniju, Španiju i Slovačku, nije priznao Kosovo zbog nacionalne bezbednosti i suvereniteta.

U septembru 2019, u New Yorku, grčki premijer Kyriakos Mitsotakis se sastao sa predsednikom Kosova, Hashimom Thacijem. To je bilo prvi put sa se grčki premijer formalno sastao sa zvaničnikom kosovske vlade od 2008. godine, kada je Priština jednostrano proglasila nezavisnost Kosova od Srbije.

Zbog posete grčkog ministra spoljnih poslova Prištini, pre par sedmica, grčki ambasador u Srbiji pozvan je u Ministarstvo spoljnih poslova da razjasni situaciju./ibna