Cipras poziva na ponovno pokretanje evro-turskih odnosa kroz jake sankcije i jaku pozitivnu agendu

Cipras poziva na ponovno pokretanje evro-turskih odnosa kroz jake sankcije i jaku pozitivnu agendu

Samo hrabrim odlukama u ime Evropskog saveta o nastavku evro-turskih odnosa pod dinamičkim uslovima mogao bi se nastaviti pripremni rad i ponovo pokrenuti dijalog o kiparskom pitanju, navodi šef SYRIZA-Napredne alijanse Aleksis Cipras u pismu napisanom nemačkom predsedništvu EU, Francuskoj i evropskim socijalistima.

Prema Ciprasu, treba doneti odluku o mehanizmu jakih sankcija protiv Turske, u slučaju da ona nastavi da krši suverena prava Grčke i Kipra, zajedno sa izgledom za značajnu pozitivnu agendu ako zemlja počne da poštuju međunarodno pravo.

Cipras je pismo uputio danas pozivajući nemačko predsedavanje, Francusku, predsednika Evropskog parlamenta, evro-socijalističke premijere i komesare i napredne evrogrupe da podrže dinamičnu politiku prema Turskoj, koja bi obnovila evro-turske odnose pod novim uslovima, snažnim sankcijama, ali i snažnom pozitivnom agendom.

Podvlači da, ako to nije obezbeđeno, pripremni razgovori i nastavak razgovora o kiparskom pitanju neće imati perspektive. Pismo je napisano nemačkom predsedništvu, Francuskoj, premijerima Evro-socijalne grupe (Danska, Švedska, Finska, Španija, Portugalija, Malta), italijanskom premijeru Giuseppeu Conteu, iza koga stoje napredne snage, predsedniku Evropske unije Davidu Sassolo, potpredsedniku EU Fransu Timmermansu, visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Josep Borrell, komesar za ekonomiju Paolo Gentiloni i kopredsedavajući svih progresivnih snaga u Evropskom parlamentu (levica, socijalisti, obnova), kao kao i Makronovoj obnovljenoj Evrogrupi. / ibna