Cipras razgovarao s Tuskom o turskim provokacijama u svetlu predstojeće sednice Saveta

Cipras razgovarao s Tuskom o turskim provokacijama u svetlu predstojeće sednice Saveta

Grčki premijer Alexis Tsipras razgovarao je sa Donaldom Tuskom u utorak ujutro, pred sastanak Saveta Evrope 20. i 21. juna, povodom napetosti u jugoistočnom Mediteranu, i nakon najava Turske da će početi bušenja u kiparskoj Ekskluzivnoj ekonomskoj zoni.

Grčki premijer zatražio je od Saveta da nedvosmisleno osudi “ilegalne akcije Turske u EEZ Kipra”. On je takođe napomenuo da bi trebalo da se razmotri preduzimanje konkretnih mera protiv onih koji su uključeni u ilegalne aktivnosti, “sve dok Turska insistira na kršenju međunarodnog prava.”

U potpunoj koordinaciji s kiparskim predsednikom Anastasiadesom, što je potvrđeno u njihovim razgovorima nakon sastanka vladinog Saveta za vanjske poslove i odbranu (KYSEA) u Atini prošle nedjelje, Al. Cipras cilja na formulaciju snažne poruke Brisela prema Ankari.

Istovremeno, dok se čekaju odluke Saveta za opšte poslove, grčki premijer će ako bude potrebno, biti u kontaktu, sa rukovodstvom Komisije, nemačkom kancelarkom i francuskim predsjednikom i drugim liderima, pa čak i Savetom Evrope.

U međuvremenu, Atina naglašava da su Grčka i Kipar članice EU, kao i da je uloga Grčke nedavno unapređena u širem regionu, savezima sa evrpskim zemljama i konkretnom podrškom Vašingtona – koju je danas primio ministar odbrane Apostolakis u prisustvu američkog ambasadora, a radi se o 10 helikoptera – koji mogu povećati pritisak na Ankaru. Međutim, glavni cilj ostaje održavanje kanala komunikacije otvorenim, a rasprava se nastavlja uprkos napetostima.

U međuvremenu, s obzirom da je period izbora u Grčkoj de facto pod uticajem razvoja u jugoistočnom Mediteranu, ostaje da se vidi da li će se tonovi sukoba smanjiti ili ostati visoki. Međutim, Nova demokratija je kritikovala čak i vladino rukovođenje i sazivanje KYSEA.

Istovremeno, krajem ove sedmice ili početkom naredne, G. Katrougalos će zvanično obavestiti političke lidere o razvoju situacije, dok je ministar odbrane E. Apostolakis sa Al. Tsiprasom odlučio da on ne bi trebao biti uključen u izbornu kartu SIRIZE “tako da bez ometanja može ispuniti svoju nacionalnu dužnost političkog šefa Oružanih snaga”, navodi se u saopštenju.