Ciprasova administracija se uzda u ekonomiju i na donošenje važnih propisa

Ciprasova administracija se uzda u ekonomiju i na donošenje važnih propisa

Vlada Alexisa Tsiprasa se uzda u pozitivne pomake u oblasti ekonomije i na donošenje nekoliko važnih nacrta zakona kako bi okrenula situaciju sa Novom demokratijom usvoju korist, skoro mesec dana pre izbora na evropskim izborima i lokalnim izborima.

Očekuje se da će ranije najavljena prevremena otplata skupih dugova MMF-u dati Atini dodatnu fiskalnu maržu koja se, kako kažu vladini zvaničnici, može koristiti za razvojnu politiku i socijalnu podršku za dodatne društvene grupe. Zajedno sa istorijskim rekordom od 3,29% kamate na desetogodišnje grčke obveznice i snažnoj mogućnosti novog napada na tržišta, Atina jača svoju naraciju da Memoranduma privede kraju i pređe na stabilnost i rast.

Glavna opoziciona stranka Nova demokratija, sa svoje strane, pokušava drugačije tumačiti pozitivne reakcije tržišta. U izjavi Bloombergu, Kiriacos Mitsotakis je tvrdio da su tržišta “uključila u svoje prognoze političke promene koje favorizuju investicije u Grčkoj i političku stabilnost nakon nacionalnih izbora”.

“Ove analize nemaju nikakve veze sa stvarnošću”, rekao je portparol vlade, tvrdeći da je to rezultat strateškog zastoja u Novoj demokratiji i pogrešnih procena koje se tiču ekonomskih tokova. “Budući da postojeća situacija, kada je SIRIZA vlada i ND opozicija, daje pozitivne rezultate za grčku ekonomiju, zašto ne zadržati ovu situaciju u naredne četiri godine?”, pitao se portparol vlade, prisećajući se izjave ministra finansija, Euklida Cakalotosa .

“Kiša” nacrta zakona u parlamentu

Istovremeno, interes javnosti je usmeren na parlament u kome se očekuje izglasavanje mnogih nacrta zakona. Konkretno, do sledećeg utorka, očekuje se da će biti prihvaćeni nacrti zakona o 120 rata, dugovima prema fondovima osiguranja i verovatno državi, noviom sistemu visokog obrazovanja, Razvojnoj banci, propisi za morske obale i arbitrarne zgrade, te smanjenje vojne službe za određene društvene grupe. Parlament će prekinuti rad zbog pravoslavnog Vaskrsa do 6. maja./ibna