Članovi Predsedništva BiH nastavili posetu Turskoj

Članovi Predsedništva BiH nastavili posetu Turskoj

Članovi Predsedništva BiH Šefik Džaferović i Željko Komšić sastali su se u Istanbulu sa predstavnicima Odbora za saradnju Turske sa inozemstvom (DEIK).

Sastanak je održan u organizaciji Tursko-bosanskohercegovačkog poslovnog saveta, a prisustvovali su mu brojni privrednici.

“Danas smo održali sastanak u Istanbulu sa istaknutim privrednicima. Tema je bilo povećanje broja proizvodnih investicija iz Turske u BiH. Razgovarali smo o unapređenju poslovnog ambijenta kada su u pitanju turski investitori. S tim u vezi čuli smo niz važnih stvari s kojima ćemo upoznati i ostale institucije u BiH, te smo pozvali turske privrednike da investiraju u Bosni i Hercegovini. Vrata će im biti širom otvorena,” rekao je Džaferović nakon sastanka.

U saopštenju za javnost iz Džaferovićevog kabineta se navodi da je  tokom jučerašnje posete Ankari potpisan i Memorandum između Agencije za unapređenje stranih investicija u BiH i Kancelarije za investicije Kancearije predsednika Turske.

“Današnji sastanak je dodatni impuls jačanju privredne saradnje. Bosna i Hercegovina ima izuzetne prijateljske odnose sa Turskom i cilj nam je da se oni, paralelno sa saradnjom na političkom nivou, intenziviraju i na poslovnom polju. Želimo u potpunosti iskoristiti i prostor koji otvara Sporazum o slobodnoj trgovini kojim smo dobili najpovoljniji status od svih država. Cilj nam je podići trgovinsku razmenu na milijardu dolara godišnje,” zaključio je Džaferović.

Tokom prvog dana posete Turskoj, u sredu, tročlano Predsedništvo BiH sastalo se sa predsednikom Turske Recepom Tayyipom Erdoganom koji je obećao da će BiH donirati 30 000 doza vakcina protiv Covid-19.

Predsedavajući Predsedništva BiH Milorad Dodik rekao je da je to bio uspešan sastanak i pokazatelj kontinuiteta dobrih odnosa dve države.

Napomenuo je da je pandemija zaustavila kontakte i sprečila ih da budu intenzivniji, ali je ocenio da je sada pravo vreme za nastavak, a saradnju će ubrzati i potpisana tri sporazuma.

„BiH ima velika očekivanja u pogledu podrške za izgradnju autoputa Sarajevo-Beograd a svi oni koji su sumnjali u ovaj projekat sada mogu biti sigurni da će se on realizovati i neophodno je da svi uložimo napore da u njemu uspemo“, istakao je Dodik.

Dodao je da bi bez volje predsednika Erdogana primena ovog projekta možda bila zaustavljena i uveren je da su njegova inicijativa i podrška u tome bili presudni.

Dodik kaže da Turska i BiH nemaju otvorenih pitanja i zahvalio se na 30.000 vakcina koje je Turska, takođe izložena pandemiji, donirala BiH i pokazala solidarnost sa BiH koja nije uspela da obezbedi vakcine za svoje stanovništvo kroz globalne sisteme kolektivnih nabavki.

„Pored ovih problema, ispostavilo se da imamo prijatelje, a Turska je, zajedno sa Srbijom i Slovenijom, najveći donator vakcina za BiH. Briga Erdogana za sve i svakoga najbolji je primjer kako se treba ponašati u BiH, pokušavajući izgraditi tolerantno društvo“, kaže Dodik.

Takođe je rekao da je dogovoren trilateralni sastanak između Bosne i Hercegovine, Srbije i Turske, ali smatra da bi se i Rusija trebala pridružiti, imajući u vidu da bi to doprinelo daljoj stabilizaciji odnosa.