Članovi Predsedništva BiH sastali se sa zamenicom direktora USAID-a Bonnie Glick

Članovi Predsedništva BiH sastali se sa zamenicom direktora USAID-a Bonnie Glick

Članovi Predsedništva BiH i zamenica direktora USAID-a Bonnie Glick ocenili su na sastanku u ponedeljak u Sarajevu da je potrebno sprovesti Strategiju borbe protiv trgovine ljudima na nivou BiH. Dodala je da je reč o veoma važnoj oblasti u kojoj BiH treba da unapredi saradnju sa USAID-om.

Na sastanku je istaknuto da USAID očekuje da vlasti u BiH učine dodatne napore kako bi ostali u kategoriji “Tier 2”, odnosno da bi prelazak u kategoriju “Tier 3” značio mogući prekid međunarodne pomoći USAID-a, saopšteno je iz Predsedništva BiH.

S tim u vezi istaknuto je da sve institucije BiH, policijske agencije i pravosudni organi treba da se dodatno angažuju u borbi protiv trgovine ljudima da bi BiH zadržala status “Tier 2” i eventualno prešla u bolju kategoriju “Tier 1”.

Razgovarano je o podršci koju USAID pruža BiH s ciljem njene ekonomske, političke i društvene samoodrživosti, jačanja civilnog društva, kao i potrebi da se BiH značajnije suoči sa problemom trgovine ljudima.

Poručeno je i da USAID planira da nastavi raditi sa BiH u oblastima vladavine prava i pravosudnih refomi, te vladavine zakona.

Sagovornici su razgovarali i o važnosti unapređenja saradnje USAID-a i BiH, a rečeno je da ova organizacija učestvuje u implementaciji većeg broj projekata koji su usmereni ka pružanju pomoći svim nivoima vlasti u BiH u postizanju ciljeva u harmonizaciji ekonomskog prostora, efikasnoj i transparentnoj instituciji sa jakim civilnim društvom i izgradnji multietničkog i tolerantnog društva.

Na sastanku je bilo reči i o energetskom sektoru i zakonskoj regulativi ove oblasti, te konstatovano da treba raditi na povećanju potencijala energetskog tržišta i unapređenju sistema, što bi BiH dovelo u bolju poziciju na međunarodnom tržištu.

Bonnie Glick je članovima Predsedništva BiH prenela pozdrave predsednika SAD Donalda Trampa, te njegovu zainteresovanost, kao i zainteresovanost američke Vlade za napredak BiH i dalju dobru saradnju USAID-a i BiH, kao i američke vlade sa institucijama BiH.

Članovi Predsedništva BiH izrazili su zahvalnost za kontinuiranu podršku i interes američke Vlade i USAID-a za napredak BiH i izrazili opredelenje za nastavak dobre saradnje.