Članovi Predsedništva BiH u poseti Turskoj

Članovi Predsedništva BiH u poseti Turskoj

Članovi Predsedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik, Željko Komšić i Šefik Džaferović, na poziv prеdsеdnikа Rеpublikе Тurskе Recepa Tayyipa Erdoğana, danas borave u zvaničnoj poseti Republici Turskoj,gde će biti potpisano više značajnih međudržavnih ugovora.

Predsednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan danas je prvo dočekao  Milorada Dodika, predsedavajućeg člana Predsedništva BiH u predsedničkoj palati u Ankari. Tokom ceremonije svečanog dočeka, uz vojne počasti, Dodik je ponovo pozdravio počasni vod sa “Merhaba Askeri”.

Nakon njega, ceremoniji su se pridružili Šefik Džaferović i Željko Komšić, a predsednik Turske srdačno ih je dočekao. Zašto članovi Predsedništva BiH nisu došli u isto vreme, nije poznato.

Nakon ceremonije dočeka, održan je niz sastanaka. Pre svega sastanak članova Predsedništva BiH i predsednika Republike Turske, a zatim i sastanak delegacija Bosne i Hercegovine i Republike Turske.

Tokom zvanične posete planirano je potpisivanje Sporazuma između Saveta ministara BiH i Vlade Republike Turske o saradnji u infrastrukturnim i građevinskim projektima i Sporazuma između Saveta ministara BiH i Vlade Republike Turske o uzajamnom priznavanju i zameni vozačkih dozvola.

Te sporazume će potpisati ministar komunikacija i prometa BiH Vojin Mitrović, koji je član delegacije BiH koja boravi u zvaničnoj poseti Republici Turskoj.

Planirano je potpisivanje i Memoranduma o razumevanju između Agencije za unapređenje stranih investicija BiH i Kancelarije za investiranje Predsedništva Republike Turske o saradnji na promociji investicija. Memorandum će potpisati direktorica Agencije Milica Marković.

Dodik, Komšić i Džaferović će se tokom zvanične posete sastati s predsednikom Velike narodne skupštine Republike Turske Mustafom Şentopom.