Clinton: Kosovo zaslužuje integraciju u NATO i EU

Clinton: Kosovo zaslužuje integraciju u NATO i EU

Bivši američki predsednik Bill Clinton izjavio je u utorak u Prištini da Kosovo zaslužuje integraciju u Europsku uniju i NATO, izražavajući uverenje da će SAD nastaviti da u potpunosti podržavaju Kosovo na njegovom putu napred.

„Mislim da Kosovo zaslužuje da bude deo Evropske unije, NATO-a i svake druge organizacije u kojoj nezavisna država može biti. Bio sam veoma srećan što je moj naslednik, predsednik Buš, priznao Kosovo i njegovu nezavisnost. Iako postoji atmosfera političke neizvesnosti u SAD-u, izgleda da je Kosovo jedina stvar o kojoj se svi Amerikanci slažu. Zato vam želim sve najbolje i verujem da će moja zemlja nastaviti da vas podržava na vašem putu”, rekao je bivši predsednik Clinton.

Bivši predsednik ovo rekao nakon sastanka sa kosovskim predsednikom Hašimom Tačijem koji mu je dodelio “Orden slobode” za doprinos u oslobađanju Kosova.

Bivši predsednik Klinton je rekao da ceo svet mora da uzme Kosovo kao primer demokratije i posvećenosti napredovanju i životu u miru sa svim susednim zemljama.

Klintona je primio i kosovski premijer Ramush Haradinaj, koji je nakon sastanka objavio tweet: “Zahvaljujući vašoj odlučnosti, humanosti i hrabrosti, preduzeli smo borbu za slobodu i demokratiju.”

Bivši predsednik Klinton i bivši američki državni sekretar Madlen Olbrajt su na Kosovu prisustvovali svečanostima povodom 20. godišnjice NATO intervencije, čime je okončan rat na Kosovu koji je trajao skoro dve godine. / ibna /