COSCO dobija zeleno svetlo za gradnju hotela Piraeus

COSCO dobija zeleno svetlo za gradnju hotela Piraeus

Grčka vlada je odlučila da pomogne u deblokiranju nekih od velikih investicija kompanije COSCO u luci Pirej, najvećem transportnom čvorištu ove zemlje. Nakon sastanka sa funkcionerima kineske kompanije, ministar kulture odobrio je investicioni plan za prenamenu tri zgrade u luksuzne hotele. Izgradnja je vredna oko 110 miliona eura i deo je COSCO-ovog šireg Master plana ulaganja u luku.

Luka za megajahte, trgovački centar, više hotela i logistički centar uključeni su u Master plan vredan 600 miliona eura, koji se i dalje suočava s crvenom trakom i preprekama koje postavljaju različite institucije.

Prošle sedmice Savet za arheologiju je izneo primedbe na izgradnju hotela i šoping centra u lučkom području. Arheolozi tvrde da drevni grad Pirej, koji se nalazi u luci, treba da bude zaštićen.

U utorak se od direktora COSCO-a očekuje da podnesu izveštaj Komisiji za razvoj luka, u kojoj će izložiti svoje argumente i komentare na primedbe upućene na ove planove.

Izvori grčke vlade potvrdili su da su se ministri sastali sa zvaničnicima COSCO-a koji su razgovarali sa Lučkom upravom Pirej prošle nedelje. Sastanak je okončan sporazumom o traženju načina za prevazilaženje prepreka investicionim planovima COSCO-a, fokusirajući se na specifične projekte.

Smatra se da je COSCO spreman da izvrši nekoliko manjih izmena u svom Master planu. Međutim, čini se da je kompanija “veoma zabrinuta”, nakon nedavnog “birokratskog torpeda” koji je pokrenuo Savet za arheologiju.

Državni ministar Alekos Flabouraris, ministar pomorstva Fotis Kouvelis i zamenik ministra ekonomije Stergios Pitsiorlas su dio tima grčkih zvaničnika koji razgovaraju s Lučkom upravom./ibna