Čović očekuje kontinuitet odnosa Hrvatske prema BiH

Čović očekuje kontinuitet odnosa Hrvatske prema BiH

Predsedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Dragan Čović smatra da je za BiH veoma značajno da je Republika Hrvatska, kao njen prvi sused i prijatelj, preuzela predsedavanje Evropskom unijom.

“Vrlo je značajno da to predsedavanje može staviti upravo BiH u fokus. Pored toga, čini mi se, iz mojih razgovora sa hrvatskim premijerom Andrejom Plenkovićem, koje smo vodili u zadnjih nekoliko meseci, da će BiH tu imati posebno mesto. Međutim, mi moramo razumeti da je do nas. Mi moramo imati inicijativu, usuglašene stavove kroz institucije BiH, kako bi onda te inicijative dobile svoje mjesto,” istakao je Čović u izjavi za Fenu.

On podseća da se u maju u Zagrebu planira skup EU o otvaranju pregovaračkog procesa za Albaniju i Severnu Makedoniju, te da je jasno kako će se unutar EU već u narednih mesec ili dva zauzeti stavovi o tome.

“To znači da BiH mora koliko danas reći da je praktično bezuslovno opredeljena za evropski put. Drugim rečima, terba da sve institucije BiH funkconišu i onda imamo šansu, prijatelje koji će to razumeti. Čini mi se da nam sednice koje organizujemo u Parlamentarnoj skupštini BiH daju nekog optimizma, jer ubrzano privodimo kraju uspostavu svih komisija i delegacija  koja nismo imali godinu dana, počinje u punom kapacitetu raditi i Parlament i Savet ministara. Ako bismo tako nastavili raditi i stavili na dnevni red sva ona životna pitanja definisana i našom agendom, onda se imamo čemu nadati. Siguran sam da će Hrvatska biti prijatelj u tom smislu, da će otvoriti i taj deo razgovora oko BiH. Ako mi budemo znali to vreme iskoristiti imamo se čemu i nadati,” naglašava Čović.

Komentarišući izbor Zorana Milanovića za predsednika RH, Čović kaže da personalna promena uvek može nešto značiti kada su u pitanju pristupi u načinu rada, ali da se suštinski i strateški ništa neće menjati u odnosu službenog Zagreba prema BiH.

“Dolaskom predsednika Milanovića umesto predsednice Kolinde Grabar-Kitarović ja verujem da će ćemo imati kontinuitet odnosa Hrvatske prema Bosni i Hercegovini kao prijateljskoj zemlji, prvom susedu i zemlji u kojoj živi hrvatski narod kao konstitutivan narod. Ustav Republike Hrvatske stvara vidne obveze kada je u pitanju hrvatski narod u BiH za sve predstavnike zakonodavne i izvršne vlasti u RH, tako da očekujem jednu novi dinamiku, ali i kontinuitet,” zaključuje predsedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Dragan Čović.