Crkva i Georgijev optuženi za izazivanje mržnje

Crkva i Georgijev optuženi za izazivanje mržnje

Crnogorski pokret (CP) podneo je krivičnu prijavu Vrhovnom državnom tužilaštvu protiv Mitropolije crnogorsko-primorske i pevača Vlade Gergijeva zbog, kako se navodi, krivičnih dela protiv ustavnoga uređenja i bezbednosti Crne Gore.

Navodi se da su se na koncertu u Herceg Novom istupima govornika, podržanih organizovanim klerofašističkim divljanjem mase huligana, vređali Crnogorci i Crna Gora i prizivala okupacija zemlje.

“Izvodile su se pesme “Tamo daleko” i “Crna Gora i Srbija to je jedna familija”, koje su ličnom interpretacijom Georgijeva, menjanjem određenih riječi, sugerisale da su delovi Crne Gore Srbija i da je Crna Gora podređena Srbiji”, kaže se u saopštenju.

Ocenjuje se da su naknadni pokušaji da se odgovornosti relativizuje samo pokušaj da se prikrije jasna namjera o provokaciji i namera izazivanja nacionalističke euforije.

“Posebno što se u publici nalazio veći broj turista iz Srbije i imajući u vidu da se Herceg Novi u Srbiji predstavlja kao “srpski grad”, navode iz CP.

CP očekuje će Tužilaštvo postupiti po ovoj prijavi, “iako iskustvo govori da se tužilaštvo namjerno ograđuje od postupanja po krivičnim prijavama protiv MCP”.

“To je dovelo do toga da se MCP još više ponaša ne obazirući se na zakone Crne Gore, nastavljajući da svojim ponašanjem vređa pripadnike crnogorske i drugih nacija, vernike CPC i ateiste, prepravlja crnogorsku baštinu, gradi bez dozvole, poziva svoju pastvu na fizičko nasilje i suprostavljanje državnim organima”, kaže se u saopštenju.

Iz CP su pozvali državne organe da, u saradnji sa međunarodnom zajednicom, pokrenu reformu pravosuđa, jer je neprihvatljivo da u pravosuđu, kako navode, rade ljudi koji dele stavove MCP.