Crna Gora: Abazović na konferenciji u Rimu

Crna Gora: Abazović na konferenciji u Rimu

Potpredsednik Vlade Crne Gore Dritan Abazović govorio je na konferenciji međunarodnoj ministarskoj konferenciji država članica Globalne koalicije za pobedu nad ISIS-om, koja se danas održava u Rimu.

„Mi smo mala i miroljubiva zemlja i možda ne možemo doneti veliki doprinos globalnom miru, ali želimo da ponovimo najvažniju poruku koju kao zemlja želimo da pošaljemo ostatku sveta – Crna Gora je pouzdan i iskren partner koji će se svim raspoloživim sredstvima boriti da očuva univerzalne vrednosti naše civilizacije“, naglasio je potpredsednik Vlade Crne Gore u svom govoru.

Abazović je iskazao punu posvećenost Crne Gore naporima Koalicije i borbi protiv terorizma, radikalizma i ekstremizma u svim oblicima. Potpredsedik Vlade je u svom izlaganju istakao spremnost Crne Gore da, u skladu sa svojim mogućnostima, nastavi aktivno doprinositi politici Globalne koalicije.

Konferencija Globalne koalicije za pobedu nad ISIS-om organizovan je na poziv italijanskog ministra spoljnih poslova i međunarodne saradnje Luiđija Di Maja i američkog državnog sekretara Entonija Blinkena, navodi se u saopštenju Vlade Crne Gore

U fokusu konferencije, koja je prva održana u ovom formatu od izbijanja pandemije, bila je saradnja s partnerima u okviru Koalicije i podrška stabilizaciji i rekonstrukciji pogođenih područja u Siriji i Iraku, kao i suzbijanja ostataka ISIS-a u regiji.

Na konferenciji je zaključeno da je Globalna koalicija za pobedu nad ISIS-om dokazala da je kohezivna institucija koja je postigla zapažene uspehe kroz napore u vojsci, politici, stabilizaciji, razmeni poruka, finansijskim i policijskim službama. Takođe, usvojeni su principi budućeg delovanja Koalicije kako bi se eliminisali ostaci ISIS-a u Siriji i Iraku, kao i zaustavilo širenje njihovog uticaja i njenih podružnica u Africi.