Crna Gora: Abazović se sastao sa Borrellom u Briselu

Crna Gora: Abazović se sastao sa Borrellom u Briselu

Potpredsjednik Vlade Crne Gore Dritan Abazović sastao se tokom posete Briselu sa visokim predstavnikom Evropske unije za bezbednost i spoljnu politiku i potpredsednikom Evropske komisije Josepom Borrellom Fontellesom.

Visoki predstavnik EU Borrell je rekao da ohrabruje Crnu Goru da nastavi sa ostvarivanjem dobrih rezultata u svojoj evropskoj agendi, naročito u oblasti vladavine prava, u korist građana. Borrell je pohvalio ubedljive rezultate koje Crna Gora ostvaruje u kontinuiranom potpunom usaglašavanju sa pozicijama EU u spoljnoj i bezbednosnoj politici i zahvalio se Crnoj Gori za doprinos u misijama i operacijama Zajedničke bezbednosne i odbrambene politike EU. Govoreći o saradnji između EU i Zapadnog Balkana u suočavanju sa pandemijom korona virusa, Borrell je podsetio na paket bespovratne finansijske pomoći Unije za region vredan 70 miliona evra, koji je Evropska komisija obezbedila kako bi pomogla u pokrivanju troškova određene količine doza vakcina koje su nabavile države članice EU. Borrell je kazao da EU ostaje odlučna da podrži Crnu Goru u borbi protiv koronavirusa. U tom smislu, kako je kazao, prošle sedmice, Evropska komisija je mobilisala gotovo 200 hiljada evra dodatne podrške kako bi doprinela nastojanjima Crne Gore da zaštiti zdravlje građana.

Abazović je naglasio da je ovaj susret prilika da se još jednom potvrdi nedvosmisleno opredelenje Crne Gore da radi na reformama u oblasti vladavine prava, kao najvažnijem delu pregovaračkog procesa sa EU, s ciljem ubrzanja pregovaračkog procesa i dinamičnijeg ulaska u narednu fazu – privremenog zatvaranja pregovaračkih poglavlja.

Osvrćući se na rad Vlade u prethodnih 100 dana, Abazović je kazao da je Vlada pokazala odlučnost u borbi protiv kriminala i korpucije, uprkos problemima sa Vrhovnim i Specijalnim državnim tužilaštvom, iako je, kako je kazao, i tamo nakon formiranja nove Vlade bilo određenih pomaka. U tom smislu, Abazović je istakao značaj Nacionalnog saveta za borbu protiv korupcije na visokom nivou, koje prati i sinhronizuje aktivnosti državnih organa u sprovođenju borbe protiv koripcije na visokom nivou.

Abazović i Borrell razgovarali su o aktuelnim kretanjima unutar Unije, kao i epidemiološkoj situaciji u Evropi i svetu, preduzetim merama u cilju suzbijanja pandemije COVID-19. Abazović je naglasio da Crna Gora visoko ceni i vrednuje finansijsku i svaku drugu pomoć EU i njenih članica za saniranje posledica uzrokovanih pandemijom, kao i Ekonomsko-investicioni plan za Zapadni Balkan koji je objavljen u sklopu posljednjeg Paketa Proširenja.