Crna Gora: Abazović se u Skoplju sastao sa Bitićijem

Crna Gora: Abazović se u Skoplju sastao sa Bitićijem

Potpredsednik Vlade Crne Gore Dritan Abazović boravi u službenoj poseti Republici Severnoj Makedoniji na poziv tamošnjeg zamenika predsednika Vlade zaduženog za ekonomska pitanja Fatmira Bitićija.

Na sastanku Abazovića i Bitićija razgovarano je o mogućnostima za unapređenje ekonomske i regionalne saradnje, naročito u oblasti turizma, trgovine i poljoprivrede.

“Potpredsednik Abazović je naveo da iskustva Severne Makedonije u proizvodnji hrane mogu da posluže Crnoj Gori i da zajednički treba raditi na boljem plasmanu proizvoda. Abazović je naznačio da će Zapadnom Balkanu, nakon zdravstvene i ekonomske krize izazvane virusom COVID-19, biti otvorene perspektive i da u tome Crna Gora i Republika Severna Makedonija imaju velike šanse,” navodi se u saopštenju Vlade Crne Gore.

Potpredsednik Abazović je kazao da zemlje Zapadnog Balkana na nivou potpredsednika Vlade treba da pokrenu dijalog i da ni malo ne sumnja u potpunu podršku kolege Bitićija.

Zamenik predsednika Vlade Republike Severne Makedonije Fatmir Bitići kazao je da je za građane i ekonomije zemalja Zapadnog Balkana poslednjih godina važan Berlinski proces, u kojem Crna Gora i Severna Makedonija posvećeno rade da bi se ostvarili ciljevi predviđeni njegovim iniciranjem.

,,Cilj Zajedničkog regionalnog tržišta je da se ojača ekonomska saradnja između zemalja u regionu, da se poveća konkurentnost, ali i privlačnost regiona za tržište Evropske unije”, kazao je Bitići na konferenciji za novinare nakon sastanka.

Dodao je da je na današnjem sastanku sa potpredsednikom Crne Gore razgovarano i o ekonomijama ovih država, saradnji i potencijalu za njeno produbljivanje. „Ono što smo danas razmenili je posvećenost jačanju ekonomske saradnje dve zemlje, što je u zajedničkom interesu, i inicijative za korišćenje potencijala za tu saradnju, koje su očigledne“, rekao je Bitići u obraćanju konferenciji za štampu.

On je naglasio da da je ono što je postalo jasno u ovom periodu “da smo jaki kao sistem”. Siva ekonomija i šteta koju nanosi, prema njegovim rečima najjasnije se vide kada se zemlja nalazi u krizi, kao i činjenica da su saradnja, otvoreni dijalog i konstruktivno rešavanje problema na lokalnom i regionalnom nivou posebno važni u takvom periodu.

Zamenik predsednika Vlade Severne Makedonije naveo je da regionalna konkurentnost umesto regionalne konkurencije treba da bude budućnost regionalne saradnje.