Crna Gora: Advokati u štrajku, vlada tvrdi da nije po zakonu

Crna Gora: Advokati u štrajku, vlada tvrdi da nije po zakonu

Advokati u Crnoj Gori danas su započeli štrajk, prvi u istoriji države, kakok bi upozorili vladu da je neophodno da ovu profesiju izuzme iz Zakona o fiskalizaciji.

Iz Ministarstva finansija je prošle sedmice, nakon poslednje runde neuspelih pregovora, saopšteno da nema mogućnosti da se Zakon menja, te da on mora biti jednak za sve.

“Država je uradila sve da se olakša primena zakona, a uzimajući u obzir sve dosadašnje aktivnosti kao i činjenicu da je deo ovih obveznika već prešao na ovaj sistem, ne postoje opravdani i održivi argumenti, niti mogućnosti za izmenu propisa u smislu izuzimanja ove delatnosti iz ove zakonske norme. Podsećamo da je projektni tim za primenu elektronske fiskalizacije uporno i predano sarađivao sa predstavnicima mnogih delatnosti i ostaje na raspolaganju za dalju podršku u primeni zakona”, saopšteno je iz ministarstva.

Upravni odbor Advokatske komore naložila je svim advokatima da tokom obustave rada ne ulaze, niti borave u prostorijama sudova, tužilaštava, policije ili državnih organa po bilo kom osnovu. Predsednik Advokatske komore Zdravko Begović kazao je da su advokati u ogromnom broju podržali “opravdanu odluku o početku štrajka”.

Begović se nada da će Vlada Crne Gore shvatiti težinu situacije, da će u razgovorima ipak uspeti da dođu do zajedničkog rešenja ali i da Vlada mora pokazati određenu dozu saradnje.

Neverovatno je, kako kaže, da advokati mogu biti obuhvaćeni zakonom koji reguliše kontrolu preduzeća koja prometuju proizvode i usluge.

“Previđaju najvažiniju činjenicu da smo mi Ustavom definisani kao kategorija koja pruža besplatnu pravnu pomoć da je naša nadoknada delimično ili gotovo nenaplativa”, naveo je Begović.

Kazao je i da advokati ne prometuju usluge i proizvode, nego pružaju pravnu pomoć.

“Svesni smo težine situacije, ali je to bio jedini način da sačuvamo ustavnost, zakonitost i samostalnost advokatske profesije. Ja se nadam da će i predstvanici Vlade shvatiti težinu situacije i da ćemo u razgovorima ipak uspjeti da dođemo do rešenja,” rekao je Begović.

Iz vlade je saopšteno da smatraju da je odluka Upravnog odbora Advokatske komore nezakonita jer ne sadrži pravni osnov.

“Odluka ne sadrži odredbu Zakona o advokaturi ili drugog zakona koji predviđa ovlašćenje Upravnog odbora ili Skupštine Advokatske komore da donese obavezujuću odluku o opštoj obustavi pružanja advokatskih usluga. Ukazujemo da pravni osnov za donošenje ovakve odluke ne postoji u pravnom sistemu Crne Gore, kao ni institut pod nazivom obustava pružanja pravne pomoći. U pravnom sistemu Crne Gore postoji samo obustava rada u vidu štrajka, koji uređuje Zakon o štrajku”, navodi se u saopštenju.

Iz vlade su ukazali da nema osnova da se advokatima koji ne stupe u štrajk preti isključivanjem iz Komore jer je njihovo pravo da se ne slože sa štrajkom. Takođe se dodaje da je odlukom Upravnog odbora Advokatske komore narušeno i pravo na odbranu, koje je uređeno članom 67 Krivičnog zakonika, kao i pravo stranke da izjavi reviziju, koje uređuje član 89a Zakona o parničnom postupku.

“Iz svega toga, nedvosmisleno proizlazi da je Upravni odbor Advokatske komore izašao iz okvira svojih nadležnosti, te da je doneo odluku bez utemeljenja u pravnom sistemu Crne Gore. Zbog toga ohrabrujemo advokate koji nisu dali saglasnost za obustavu rada, da nastave sa redovnim obavljanjem svojih aktivnosti, jer bi bile pravno neosnovane sve eventualne mere koje bi zbog toga preduzela Advokatska komora”, navodi se u saopštenju.