Crna Gora: Ambasador u Srbiji veruje da će do rešenja doći u narednih deset dana

Crna Gora: Ambasador u Srbiji veruje da će do rešenja doći u narednih deset dana

Ambasador Crne Gore u Srbiji, Tarzan Milošević, rekao je da čvrsto veruje da će problem, koji je nastao otvaranjem granice Crne Gore za neke države, biti rešen u narednih 10 dana.

Milošević smatra da su bilateralni odnosi Srbije i Crne Gore u proteklih osam godina na niskom nivou.

“Građani Srbije sigurno mogu da dođu u Crnu Goru, to je bratski narod i sigurno neće imati problem kad dođu kod nas”, naveo je Milošević za Prvu srpsku TV.

On je podsetio da je iz Srbije u Crnu Goru prošle godine došlo 400 000 turista i dodao da građani dvije zemlje žele najbolje moguće odnose.

“Nije lako biti ambasador Crne Gore u Srbiji. Svako jutro gledate televiziju i čitate novine gde je Crna Gora na naslovnim stranama u negativnom kontekstu. Da li je to s razlogom, neka narod proceni, ali ja mislim da nije”, kazao je Milošević, gostujući na Prvoj TV.

Crna Gora je, poručuje ambasador, građanska država. “Najmanja želja bilo koga u Crnoj Gori je da se ljudi prebrojavaju po nacionalnoj osnovi”, naveo je Milošević.

On kaže i da niko ne govori o tome da je u Crnoj Gori 1991. godine bilo devet odsto Srba, a 2003. je taj procenat značajno porastao.

“Prebrojavanje Srba nije inicirao niko iz vlasti Crne Gore. Nemamo mi nijedan razlog da branimo da se neko izjašnjava kao Srbin. Ja sam se uvek izjašnjavao kao Crnogorac”, poručio je Milošević.

Država, jasan je Milošević, nije želela da otme ništa nikome.

“Imam odličnu komunikaciju sa episkopom Joanikijem, meni je žao zbog ovoga štose desilos njim. Došao sam u Srbiju da unapredim odnose dve zemlje, ali oni su pogoršani poslednjih godina”, naveo je Milošević.

Cilj DPS-a, je kako ističe, da dođe do pomirenja.

“Nema država nameru da uzme nijedan objekat. Ima nameru da se definiše status tih objekata. Manastir na Cetinju se godinama vodi na grad Cetinje. Njime raspolaže MCP”, pojašnjava Milošević.

Podseća i da je sedam godina bio politički direktor DPS-a. “Nikad niko nikome nije rekao da ne ide u SPC”, naveo je ambasador Crne Gore u Srbiji.