Crna Gora: Ambasadorka Popa uručila državnim funkcionerima Izveštaj EK

Crna Gora: Ambasadorka Popa uručila državnim funkcionerima Izveštaj EK

Kroz novi Izvještaj Evropske komisije o napretku Crne Gore, koji je objektivna i realna slika stanja u zemlji po pitanju evropskih integracija, dobili smo jasne smernice u kom pravcu treba da radimo da bismo ostvarili strateški cilj – punopravno članstvo u EU, kazao je predsednik Vlade Crne Gore Duško Marković na sastanku sa šeficom Delegacije EU u Podgorici, Oanom Kristinom Popa.

„Jasno se vidi šta su naši ključni izazovi. U prvom redu je to nastavak institucionalnog jačanja zemlje, što uključuje racionalizaciju ali i veću efikasnost i odgovornost“, kazao je Marković.

Predstavljajući ukratko izveštaj, ambasadorka Popa je kazala da je u nekim oblastima konstatovan napredak, ali da progresa nije bilo u nekim oblastima.

„Ovo nije politički izveštaj, već radni dokument koji treba da obezbedi pomoć Vladi u kreiranju reformi, a sve za dobrobit crnogorskih građana“, kazala je ambasadorka Popa.

Sagovornici su se saglasili da u narednom periodu fokus treba da bude na vladavini prava, pravosuđu, slobodi izražavanja te jačanju konkurentnosti, ekonomske i monetarne politike u Crnoj Gori.

Ambasadorka Popa je ocenila da je važno da sve partije postignu konsenzus po pitanju strateškog cilja – pristupanja Crne Gore Evropskoj uniji.

„Crna Gora mora da nastavi putem evropskih integracija, na kojem neće juriti rokove već biti posvećena reformama i ispunjavanju obaveza“, kazao je Marković.

Premijer Marković je rekao da će Demokratska partija socijalista biti konstruktivna opozicija u Parlamentu, spremna da u okviru demokrtaskih procesa doprinese konsenzusu o izboru sudskih i tužilačkih tela i funkcija, što vidimo kao važan doprinos nastavku pregovaračkog procesa.

Predsednik Marković i ambasadorka Popa su istakli značaj Ekonomsko-investicioniog plana za Zapadni Balkan koji će podstaći ekonomski rast i razvoj, ali i pripremiti tržišta regiona za ulazak na evropsko zajedničko tržište.

U međuvremenu, Delegacija EU u Crnoj Gori saopštila je da je Evropska komisija potpisala Memorandum o razumevanju sa Crnom Gorom i uputila prvu ratu podrške u obliku izuzetno povoljnih zajmova u vrednosti od 30 miliona evra, namenjenih za ograničavanje ekonomskih uticaja epidemije COVID-19.

“Ovo je samo deo podrške dostupne Crnoj Gori u okviru Programa makrofinansijske pomoći u vrednosti do 60 miliona evra. Ovaj oblik podrške dopunjuje ranije odobrenih 53 miliona evra, koje je Evropska unija dodelila Crnoj Gori za nabavku hitnih medicinsku opremu i za pomoć socijalno ugroženim pojedincima, preduzetnicima, kompanijama, zdravstvenom sektoru i drugim sektorima koji su najozbiljnije pogođeni krizom COVID-19“, rekla je Delegacija EU u saopštenju za javnost.

Isplata druge i poslednje rate podrške u obliku povoljnih zajmova, do ukupnog iznosa od 60 miliona evra, biće uslovljena ispunjavanjem uslova navedenih u Memorandumu o razumevanju, uključujući jačanje javnih finansija, borbu protiv korupcije, jačanje finansijske stabilnosti, poboljšanje poslovnog okruženja i reforma socijalne zaštite. Program pomoći biće dostupan u periodu od 12 meseci.

Program makrofinansijske pomoći za Crnu Goru deo je paketa MSP od tri milijarde evra koji je Komisija predložila za deset partnera za proširenje i susedstvo kako bi im pomogao da ograniče ekonomske posledice pandemije koronavirusa.