Crna Gora atraktivna za ulaganja

Crna Gora atraktivna za ulaganja

Crna Gora predstavlja atraktivnu destinaciju za ulaganja zbog jasno uočljivih potencijala za razvoj turizma, poljoprivrede, saobraćajne infrastrukture, energetike i brojnih mogućnosti za investiranje u drugim sektorima posebno u manje razvijenim područjima, ocenio je predsednik Privredne komore (PKCG) Vlastimir Golubović.

“Rezultati koje crnogorska ekonomija ostvaruje u prethodnim godinama i koji su nastavljeni u prvom kvartalu ove godine, daju nam za pravo da konstatujemo da je Crna Gora destinacija u usponu”, saopštio je Golubović na poslovnom susretu crnogorskih i kineskih privrednika, koji je organizovala Ambasada Kine.

Iz PKCG je saopšteno da je Kina drugi spoljnotrgovinski partner Crne Gore u uvozu, a na devetom je mestu kada je reč o izvozu. Robna razmena ostvarena u prošloj godini iznosila je 270,6 miliona evra, što je u odnosu na prethodnu godinu više za 18,8 odsto.

Prošle godine Crnu Goru je posetilo 41,34 hiljade turista iz Kine, koji su ostvarili 94,78 hiljada noćenja.

“Prepoznajući činjenicu da turiste sa dalekih tržišta, kao što je i kinesko, možemo privući zajednički, kroz regionalnu turističku ponudu, privredne komore Crne Gore, Srbije i Bosne i Hercegovine rade na formiranju zajedničkog turističkog proizvoda usmerenog upravo na ovu ciljnu grupu. Naša namera je da ovu vrstu saradnje proširimo na sve zemlje Zapadnog Balkana, kako bi podstakli unapređenje i diversifikaciju proizvoda i usluga u turizmu i tako doprineli povećanju broja turista iz udaljenih delova sveta”, rekao je Golubović.

Govoreći o ulaganjima koja se realizuju u saobraćajnu infrastrukturu, posebno apostrofirajući izgradnju autoputa Bar-Boljare, Golubović je kazao da su domaće kompanije pouzdan partner kineskoj China Road and Bridge Corporation (CRBC).

On je pozvao kineske kompanije da koriste komparativne prednosti Luke Bar čija geografska pozicija omogućava skraćenje vremena prevoza i smanjenje ukupnih troškova transporta.

Ambasador Liu Jin je ocenio da su odnosi između Kine i Crne Gore na najboljem nivou.

“Naše dve zemlje imaju duboko tradicionalno prijateljstvo, praktična saradnja urodila je bogatim plodovima, dosledno se širi razmena na kulturološkom nivou. Poseta kineskih preduzetnika je još jedan dokaz našeg prijateljstva i očekujemo da to bude prilika za razvijanje konkretne saradnje”, kazao je Jin.

On je podsetio da Kina i Crna Gora trenutno najviše sarađuju u izgradnji putne i energetske infrastrukture.