Crna Gora: Bečić imenovao novi Tužilački savet

Crna Gora: Bečić imenovao novi Tužilački savet

Predsednik Skupštine Crne Gore Aleksa Bečić imenovao je novi Tužilački savet (TS), kojim je, kako je saopšteno iz njegovog kabineta, prestao mandat sadašnjem Savetu.

“Upravo sam imenovao novi TS. Na taj način je u skladu sa članom 184b Zakona o državnom tužilaštvu automatski prestao mandat prethodnom TS”, kaže se u saopštenju.

Navodi se da su proglašena četiri člana koje je izabrala Konferencija tužilaca, član je po funkciji vršilac dužnosti vrhovnog državnog tužioca kao predsjednik TS-a, kao i državni sekretar u Ministarstvu pravde, ljudskih i manjinskih prava Boris Marić.

Kako je objašnjeno, nakon što Skupština izabere pet uglednih pravnika, biće imenovano preostalih pet članova TS.

„Imajući u vidu da, u skladu sa Ustavom i Zakonom, TS radi i odlučuje sa najmanje šest od 11 članova, jasno je da bez konsenzusa, odnosno saglasnosti i predstavnika Vlade, kao člana TS , Borisa Marića, nema odluka TS do izbora preostalih članova”, naveli su iz Bečićevog kabineta.

Prema njihovim rečima, to sprečava sprovođenje mogućih brzih, sumnjivih i nekvalitetnih procesa.

Poslanik Demokrata Momo Koprivica rekao je da je proglašenjem šest članova Tužilačkog saveta (TS) blokiran prethodni Savet, koje je planiralo donošenje odluka po diktatu bivšeg režima, te da se situacija drastično promenila u korist vladavine prava.

Koprivica je dodao da je bivši TS poznata po političkoj pristrasnosti i kontroli vladajućih stranaka, na čelu sa Demokratskom partijom socijalista.

„Na ovaj način blokiran je prethodni TS koji je planirao donošenje odluka koje je diktirao bivši režim i tako, suprotno pravima i volji građana Crne Gore, bio instrument za sprovođenje nezakonitih i nelegitimnih interesa političke grupe“, Rekao je Koprivica.

Prema njegovim rečima, ovim proglasom situacija se drastično promenila u korist vladavine prava, jer bez predstavnika Vlade u TS, Borisa Marića, koji trenutno ima de facto “zlatni glas”, novi Savet neće moći raditi ili odlučivati.