Crna Gora: Bečić poziva palamentarne stranke na dijalog

Crna Gora: Bečić poziva palamentarne stranke na dijalog

Predsednik Skupštine Crne Gore Aleksa Bečić uputio je poziv svim predsednicima parlamentarnih političkih partija, da 7. jula u Skupštini Crne Gore otpočnu dijalog s ciljem rešavanja otvorenih pitanja, koja su značajna za ubrzanje evropskog puta Crne Gore.

Poziv je upućen predsednicima svih parlamentarnih političkih partija (vlasti i opozicije).

U pozivu na sastanak Bečić ističe da je ubrzanje evropskog puta zemlje zajednička obaveza.

“Ubrzanje evropskog puta Crne Gore, kao ključnog spoljnopolitičkog cilja, oko kojeg postoji politički konsenzus u našem društvu, ali i ogromna podrška građana, koja je u poslednjim mesecima u uzlaznoj putanji, jeste naša zajednička obaveza.

Na tom putu, naši evropski partneri imaju velika očekivanja od ovog saziva crnogorskog parlamenta, odnosno od parlamentarnih političkih subjekata vlasti i opozicije. Naime, već duži niz godina Crna Gora ne uspeva da reformiše izborno zakonodavstvo, deblokira stanje u oblasti pravosuđa i reši problem kontinuiranih izbornih procesa na lokalnom nivou, koji vrlo često parališu sistem u celini,” navodi se u pozivu.

Za rešavanje mnogih od ovih pitanja je potrebna dvotrećinska, odnosno tropetinska većina u Skupštini Crne Gore. Samim tim, dodaje Bečić, sve prethodno nameće potrebu da započnemo dijalog o predmetnim pitanjima. “Da su ovi procesi laki i jednostavni, vjerovatno bi bili još ranije uspješno okončani. Međutim, dijalog je jedini put do rešenja, a bez vođenja dijaloga smo sasvim sigurno osuđeni na neuspeh”.

“Očekujući da smo svi spremni da podnesemo političku žrtvu zarad višeg cilja, vjerujući da su evropske integracije iznad interesa bilo kog pojedinca i političke partije, koristim ovu priliku da vas pozovem na prvi sastanak parlamentarne većine i opozicije, koji će se održati u Bijelom salonu Skupštine Crne Gore, u sredu, 7. jula, sa početkom u 13 časova,” ističe se u pozivu parlamentarnim strankama.