Crna Gora: Bečić primio etalone nacionalnih simbola hrvatskog naroda u Crnoj Gori

Crna Gora: Bečić primio etalone nacionalnih simbola hrvatskog naroda u Crnoj Gori

Predsednik Skupštine Crne Gore Aleksa Bečić sastao se danas sa predstavnicima Hrvatskog nacionalnog veća u Crnoj Gori, Zvonimirom Dekovićem, predsednikom i Adrijanom Vuksanovićem, članom Veća i predsednikom HGI.

Pozdravivši uručenje etalona grba, zastave, kao i notnog zapisa himne pripadnika hrvatskog naroda u Crnoj Gori, Bečić je ocenio da je aktivno delovanje Hrvatskog nacionalnog veća pokazatelj multinacionalnog i multiverskog sklada koji baštini država.

„Crna Gora želi da afirmiše različitosti kao naše najveće bogatstvo. Uzajamno poštovanje i razumevanje jedini su put ka izgradnji istinski građanskog, crnogorskog društva“, naglasio je on.

Predsednik Skupštine je podsetio da je Skupština Crne Gore dom svih nacionalnih manjina i manjinskih zajednica u Crnoj Gori, kao i da svi učesnici političkog života treba da doprinose stvaranju uslova u kojima će pripadnici manjinskih naroda ostvarivati svoja prava.

Predstavnici HNV naveli su da je temelj moderne Crne Gore njena multietničnost i da se može ponositi onim što je hrvatska zajednica utkala u njenu kulturu. Oni su istakli zadovoljstvo činjenicom da „prvom čoveku Parlamenta ostavljaju na čuvanje etalone grba, zastave i notnog zapisa himne“ i u tom kontekstu, uručili poziv predsedniku Bečiću da poseti opštinu Tivat i instituciju Hrvatskog nacionalnog veća.

Sastanak je bio prilika da sagovornici, između ostalog, razmene mišljenja o aktuelnim političkim dešavanjima, uz akcenat na aktivnosti novog saziva parlamenta, i prioritete u predstojećem periodu.

Prema Zakonu o izboru, upotrebi i javnom isticanju nacionalnih simbola etalon grba i zastave, kao i notni zapis himne utvrđuje svojom odlukom Savet manjinskog naroda ili druge manjinske nacionalne zajednice. Izvornik grba, izvornik zastave i notni zapis himne čuvaju se kod predsednika Skupštine Crne Gore.