Crna Gora: Bečić se sastao sa Varhelyijem

Crna Gora: Bečić se sastao sa Varhelyijem

Predsednik Skupštine Crne Gore Aleksa Bečić sastao se sa komesarom Evropske unije za susedstvo i proširenje Oliverom Varhelyijem.

Osvrnuvši se na posvećenost evropskih institucija politici proširenja, predsednik crnogorskog parlamenta je podsetio da je Crna Gora jedina zemlja kandidat koja je otvorila sva pregovaračka poglavlja i tri privremeno zatvorila. On je poručio da  punopravno članstvo u EU ostaje strateški cilj Crne Gore i opredelenje koje nema alternativu. Kako je naglasio, Crna Gora je odlučna da dovrši započete reformske procese.

U tom kontekstu, Bečić je napomenuo da Crna Gora visoko vrednuje nedvosmislenu podršku evropskoj perspektivi Zapadnog Balkana, „koju je Evropska unija još jednom potvrdila i u svom predlogu nove metodologije pregovora“.

Izrazivši očekivanje da će upravo nova metodologija dati dodatni zamah procesu pristupanja, Bečić je istakao da odluka da novi pristup bude usvojen, u političkom smislu predstavlja odraz spremnosti da, u intenzivnijem dijalogu sa EK i državama članicama, „gradimo proces i radimo na njemu“.

Upravo u svetlu primene nove metodologije za pristupanje EU, Crna Gora, kako je ocenio predsednik crnogorskog parlamenta, ima dva snažna argumenta za politički dijalog na visokom nivou: jedina je država kandidat koja ima otvorena sva poglavlja pregovora, i dodatno,  od početka pregovora s EU dosledno i blagovremeno se usklađuje sa Zajedničkom spoljnom i bezbednosnom politikom EU, što je strateški orijentir  koji u ekonomskom smislu nije bio jednostavan za Crnu Goru, ali i  jasan pokazatelj geopolitičke orijentacije, između ostalog i kao punopravne članice NATO-a.

Navodeći da je upoznat sa političkim i društvenim dešavanjima u Crnoj Gori, komesar Evropske unije za susedstvo i proširenje Oliver Varhelyi je rekao da podržava napore Crne Gore u procesu pristupanja EU.

Kako je komesar istakao, svoj mandat je započeo sa snažnim ciljem  da do kraja mandata „makar jedna članica Zapadnog Balkana dovede proces pristupanja Evropskoj uniji do faze finalizacije“.

Sagovornici su se usaglasili da je potrebno nastaviti sa postizanjem značajnih rezultata na svim poljima, koji će u najkraćem roku obezbediti Crnoj Gori ulazak u Evropsku uniju.

Sastanak je bio prilika i da se predsednik crnogorskog parlamenta zahvali na svesrdnoj pomoći EU i njenih država članica u suočavanju sa posledicama pandemije koronavirusa.