Crna Gora, BiH i Srbija odredile tačku tromeđe

Crna Gora, BiH i Srbija odredile tačku tromeđe

Državni sekretar u Ministarstvu unutrašnjih poslova Crne Gore, Dragan Pejanović, potpisao u Sarajevu “protokol o tromeđi” između Crne Gore, Bosne i Hercegovine i Srbije. Protokol određuje tačku granice na kojoj se susreću tri države i predstavlja korak napred u regulisanju granica u skladu sa međunarodnim pravom.

Protokol je u ime Srbije potpisao generalni sekretar Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije, Veljko Odalović, i u ime zemlje domaćina, BiH, ministar civilnih poslova Adil Osmanović.

Odalović i Pejanović su se složili sa Osmanovićem da je “protokol pravi korak napred u regulisanju graničnih pitanja u skladu sa pravilima i principima međunarodnog prava”.

„Zemlje Zapadnog Balkana pokazuju jasnu posvećenost evropskim vrednostima i rešavanju izazova karakterističnih za ovaj region, što je prepoznato u Strategiji Evropske komisije o vjerodostojnim perspektivama zapadnog Balkana“, rekao je Pejanović.

On je dodao da potpisivanje Protokola o utvrđivanju tačke trostruke granice potvrđuje spremnost zemalja nastalih iz bivše jugoslovenske federacije da razreše bilateralna pitanja sopstvenim pregovaračkim kapacitetima.

“Crna Gora je na samitu u Londonu, u okviru Berlinskog procesa, u julu 2018. godine, potpisala Deklaraciju o dobrosusjedskim odnosima, gdje je uspostavljena konstruktivna uloga Crne Gore u definiranju i unapređenju odnosa sa svojim susjedima, i obavezala se na konkretne aktivnosti na okončanju graničnih pitanja sa susednim zemljama,” naglasio je Pejanović.

On je također rekao da Crna Gora u procesu pridruživanja Evropskoj uniji preduzima konkretne korake, ne samo u dovršavanju graničnih pitanja, već i na poštivanju teritorijalnog integriteta i suvereniteta i promocijiu dobrosusedskih odnosa, što doprinosi jačanju regionalne saradnje i napretka regije kao celine.

Osmanović je kazao da će utvrđivanje granica triju zemalja putem bilateralnih i multilateralnih pregovora ojačati regionalnu saradnju i međusobno poštovanje. On je dodao da su države potpisnice pokazale spremnost za rešavanje otvorenih graničnih pitanja i da Protokol o određivanju granične tačke između tri zemlje doprinosi jačanju prijateljskih odnosa. Odalović je istakao da je apsolutni spoljnopolitički prioritet Srbije rešavanje otvorenih regionalnih pitanja i regionalne saradnje.

Potpisnici sporazuma zajednički su izrazili zahvalnost nadležnim komisijama za granicu Crne Gore, Bosne i Hercegovine i Srbije, koje su zajedničkim stručnim merenjem na terenu utvrdile položaj tri granice, izradile i usaglasile tekst Protokola o određivanju granične tačke na tri granice.